Helyi sport

2015.07.10. 12:13

Lerohanják az Aranypartot és a Püspökerdőt is

Rendhagyó futóverseny lesz augusztus 22-én az X_Run. A szervezők azt ígérik, hogy a látványos és fárasztó erőpróba 7,5 kilométere a civilizáció lerohanása lesz.

kisalfold.hu


A szlovák–magyar kezdeményezés főszervezőjével, Csiba Péterrel beszélgettünk.

– Furcsa plakátok jelentek meg a győri edzőtermekben. Izmos emberek rohannak erőgépek elől. Ez lenne a tömegsport értelme?

– Nem elfutni kell a gépek elől, hanem kihasználni őket. A plakátunk egyébként azt mutatja be, hogy az ember mindig erősebb, ügyesebb marad a gépeknél. Képes legyőzni őket. Képes kibírni az extrém körülményeket, képes a civilizációs ártalmakat, mint például a PET-palackok milliárdjai, józanul feldolgozni. És képes az erejét kimutatni. Aki eljön az X_Runra, arra vállalkozik, hogy próbára teszi az erejét.

– Milyen feladatok várnak a futókra?


– A hét és fél kilométer az sem kevés. De lesz vízen járás, ahol egy vízágyú sugara nehezíti majd az átjutást a pontonhídon, aztán kúszás a homokon, majd kreatív átkelés a csatornán az autógumikból épített hídon. Ezután fa- és falmászás. Faszállító autók leküzdése.

Aki teljesíti a távot, amellett, hogy többé válik, egy ilyen érmet is átvehet majd a célba érkezést követően.
Aki teljesíti a távot, amellett, hogy többé válik, egy ilyen érmet is átvehet majd a célba érkezést követően.


Gumifal és kábeldob megmászása. Ködkamra, ahol a szénabálák és a nehéz látási viszonyok is akadályokat jelentenek. És minden résztvevőnek be kell vernie egy szöget a civilizáció fájába. Hogy az még erősebb, még tartósabb legyen. Vassá váljon.

– Mint a legendás vastuskós fa Győr belvárosában?


– Pontosan. Szeretnénk, ha az X_Run hagyományápoló verseny lenne. Mindig különleges helyi feladatokkal, mindig különleges, helyi cégek akadályaira épülő versenyszámokkal. A fő üzenet azonban az: sportolni jó, kihívni magunkat egy nemes küzdelemre jó, nem hagyni, hogy a civilizációs ártalmak tv előtt ülő bábuvá tegyenek bennünket.

– Kik nevezhetnek?


– Tizenhat éves kor felett mindenki, aki aláírja a komoly jogi nyilatkozatot. Ezt muszáj, hiszen ezen a versenyen nehéz és néha bizony veszélyes akadályok is lesznek. A véghajrá labirintusa is ilyen például. Ahhoz, hogy a nézőknek is élvezetes legyen ez a helyszín, a versenyzőknek farönköket kell majd cipelniük benne.

Önök szerint miért neveznek az emberek egy ilyen extrém futóversenyre?

– Mert szeretnek játszani. Mert teljesíteni jó. Mert az érem mindenkinek jár, aki végig tud menni a pályán. Mert ki akarják próbálni magukat: ki a gyorsabb, ki az erősebb, ki bírja jobban. Aki végigmegy egy ilyen pályán, az többé válik. Azt hiszem, ez ilyen egyszerű.

– Ön is futni fog?

– Én nem, de számos szervező kollégám igen. Nekünk is kell a kihívás.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában