Helyi sport

2015.05.29. 11:26

Férfi kézilabda BL Final 4 - Elmaradt a bravúr, második a Veszprém

Második helyen végzett az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a kölni négyes döntő vasárnapi fináléjában 28-23-ra kikapott a spanyol Barcelonától.

mti


A döntő:

Második helyen végzett az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a kölni négyes döntő vasárnapi fináléjában 28-23-ra kikapott a spanyol Barcelonától.

A sorozat gólkirálya a magyar csapat szerb átlövője, Momir Ilic lett 114 találattal. A katalán együttes remekül védekezett, és már a szünetben 14-10-re vezetett.

Veszprémi részről ezúttal elmaradt a Kiel elleni szombati elődöntő remek játéka. A folytatásban is csak felvillanásai voltak a fokozatosan fáradó magyar bajnoknak, amely egyszer még feljött 19-17-re, de a hajrát nem bírta.

A Barcelona kilencedik alkalommal győzött a BL-ben, illetve a jogelőd BEK-ben. Változatlanul az 1982-es Budapesti Honvéd az egyetlen magyar győztese a legrangosabb sorozatnak.

Csaltak a jegyekkel az elődöntőben

Az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának hivatalos szurkolói egyesülete elhatárolódik attól a veszprémi szimpatizánstól, aki jegyeket hamisított a Bajnokok Ligája kölni négyesdöntőjére.

Az egyik veszprémi szurkoló közel két tucat hamis jegyet adott el a szombati két mérkőzésre, és a csalás csak bent a csarnokban derült ki. A veszprémi klubvezetők az EHF illetékeseivel egyeztettek, a pórul járt szurkolókat végül beengedték, és biztosítottak nekik helyeket. A szurkolói egyesület vasárnap közleményt adott ki, miszerint a veszprémi tábor kiveti magából a jegyhamisítást elkövetőket.

"Arra kérjük a rendezőket, szeretett klubunkat és mindenkit, hogy ne egy-két ember alapján ítéljék meg a veszprémi szurkolókat" - írták.

A klubnak és az európai szövetségnek (EHF) megköszönték, hogy segítették a szerencsétlenül járt embereket, akik így láthatták a két elődöntőt. A Veszprém szombaton 31-27-re legyőzte a német THW Kielt, így 18 órakor a spanyol Barcelonával mérkőzik a BL-trófeáért a 20 ezer férőhelyes kölni Lanxess Arénában.

A csalás akkor derült ki, amikor ketten ültek volna ugyanarra a székre. Végül kivetítőn nézhették meg a meccset.

Bent a döntőben:

Eredmény, 2. elődöntő: MKB-MVM Veszprém - THW Kiel (német) 31-27 (13-13)

Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, v: Nacsevszki, Nyikolob (macedón)

Gól: Ilic 8/4, Iváncsik 7/1, Nagy 7, Sulic 4, Lékai 2, Nilsson 2, Zeitz 1, illetve Palmarsson 9, Canellas 5/3, Spengler 3, Dahmke 3, Toft Hansen 2, Jicha 2, Vujin 2, Weinhold 1

Az első helyért a Barcelona lesz az ellenfél. A magyar bajnok már az első félidőben is remekül védekezett, és ez ellensúlyozta a támadásbeli hibákat.

A 13-13-as félidő után már elöl is jobban játszott a Veszprém, és fokozatosan húzott el. Bő tíz perccel a vége előtt 27-21-re vezetett már, és hiába hajtott a rivális, fordítani nem tudott.

Döntőben a Veszprém. Fotó: MTI



A Final Four 2010 óta íródó történetében egészen mostanáig csak német és spanyol csapatok jutottak be a döntőbe. A Veszprém ezt megelőzően egyszer, még 2002-ben volt finalista a legrangosabb sorozatban, tavaly pedig negyedikként zárt.

Kieséses rendszerben a Veszprém a 2002-es klub-Eb után tudott győzni a Kiel ellen.

A két csapat tavaly - amikor is a Veszprém először jutott be a Final Fourba - ugyancsak az elődöntőben találkozott, és akkor a német gárda jutott tovább. A 20 ezres csarnokban közel 3000 veszprémi szimpatizáns foglalt helyet, és a lengyel Kielce tábora is a magyar klubért szorított.

A nyitógólt az a Palmarsson szerezte, aki a következő idényben már a Veszprém színeiben játszik, a másodikat pedig Vujin, ő pedig korábban állt a magyar bajnok alkalmazásában. Palicka jó védései miatt az első veszprémi találatra öt percet kellett várni, és még egy emberelőny is kimaradt. A gólkirályjelölt Ilic büntetőt, Iváncsik pedig két ziccert rontott, s a háromszoros bajnok (2007, 2010, 2012) a 10. percben 5-2-re vezetett. Sulicot kiállították, de így is volt esély felzárkózni, csakhogy Marguc is a kapufára vágta a hétméterest.

A kapitány Nagy tartotta a lelket a többiekben, ő próbált meg lendületet adni. A BL All Star-kapusának választott Miklert Alilovic váltotta. Amikor Dahmkét kiküldték, feljött a Veszprém 7-6-ra, de így sem vált gördülékennyé a játék. Sulic és Toft Hansen kakaskodása után Lékai lett az irányító, azonban így is időt kellett kérni. A 22. percben lett 8-8, majd Nagy találatával 9-8, amikor a németek is időt kértek.

Toft Hansent megint kiállították, ekkor pedig 11-9-re lépett el a tavalyi negyedik helyezett. Az egyik visszafutásnál szabálytalankodó Nagyot is kiküldték, és a szünet előtti hajrában egyenlített a rivális. A második játékrész elején Ilic megint büntetőt hibázott, de legalább a kipattanóból betalált.

Ő és Nagy vállára vette a csapatot, a védőfal pedig remekül zárt. Sikerült 16-13-ra elhúzni, az időt is kérő Kiel öt percig nem tudott betalálni. Aztán 18-14 lett az állás, Ilic pedig a góllövőlista élére ugrott. Még az ex-kieli Zeitz is betalált. Volt labda a 22-17-hez is, de Iváncsik a felső lécet lőtte ki indítás után.

Alilovic remekül védett, és sikerült őrizni a biztos vezetést. A 49. percben 27-21-nél időt kért a Kiel, és "begyújtotta a rakétákat". Őrült rohanás kezdődött, miközben Sulicot harmadszor is, azaz végleg kiállították. Az 53. percben már csak 27-25-re vezetett a Veszprém, amikor Ilic igen fontos gólt lőtt. Terzic sem úszta meg kiállítás nélkül, viszont Alilovic megint ziccert fogott. Zúgott a veszprémi szurkolósereg hangja, és innen már nem tudott újítani a Kiel.

Lékai gólja zárta le a nagy csatát.

Korábban: Barcelona (spanyol)-Kielce (lengyel) 33-28 (16-14) vasárnap, helyosztók: a 3. helyért: Kielce-Kiel 15.15 döntő: Barcelona-Veszprém 18.00

Előzmény:

A 20 ezer férőhelyes Lanxess Arénában 2014-ben, az akkor "első bálozó" veszprémiek két vereséget szenvedtek el, előbb a THW Kieltől - amellyel most szombaton is az elődöntőt vívják -, majd a helyosztón a Barcelonától kaptak ki, vitatható játékvezetés mellett. A "tanulópénz" megfizetése után idén nagyobb reményekkel vág neki a Final Fournak a 23-szoros magyar bajnok.

A program

szombat, elődöntő: Barcelona (spanyol)-Kielce (lengyel) 15.15
THW Kiel (német) - MKB-MVM Veszprém 18.00

vasárnap, helyosztók: a 3. helyért: 15.15
döntő: 18.00


Egyrészt tavalyhoz képest erősödött, rutinosabbá vált a kerete, és már nem számít újoncnak a négyes döntőben, másrészt a csoportkörben, és a kieséses szakaszban is döntő részben remekelt. Közben megnyerte a magyar bajnokságot, a Magyar Kupát és a regionális SEHA Ligát.

A gólfelelős szerb Momir Ilic - aki korábban éppen Kielben játszott - a sorozat honlapján kiemelte: ugyan a 2014-es Final Four előtt közel három hetük volt készülni, de éppen a tétmérkőzések hiányoztak abban a szakaszban. Most más volt a helyzet, a MOL-Pick Szeged elleni bajnoki döntő a múlt héten zárult. Most külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy miként lehet feltörni a háromszoros BL-győztes (2007, 2010, 2012) Kiel sziklaszilárd védelmét.

Ilic jelenleg 101 találattal a második helyen áll a góllövőlistán, a már búcsúzott dán Mikkel Hansen (PSG) vezet 103-mal - tavaly Ilic éppen 103-mal győzött -, míg a Barcelona macedón átlövője, az ex-veszprémi Kiril Lazarov 99-cel a harmadik. A Kielből Ilic honfitársa, Marko Vujin - aki szintén játszott már a Veszprémben - a legjobb, eddig 69-szer volt eredményes.

A legrangosabb európai kupában utoljára dobogón - a második helyen - a Veszprém állt, amikor 2002-ben elbukta a döntőt a Magdeburggal szemben. A BL-, illetve jogelőd BEK 1956/57 óta íródó történetében egyetlen magyar férfi klub győzött, 1982-ben a Budapesti Honvéd.
Magyar játékos utoljára 2011-ben győzött a BL-ben, akkor a Veszprém mostani kapitánya, Nagy László a Barcelonával ért a csúcsra, előtte pedig 2005-ben is nyert a katalán alakulattal.

Ilic lehet a nyerőember?

Ilic lehet a nyerőember?

"Két meccsen dől el minden. A négy csoportgyőztes jutott a Final Fourba, és aki jobban összpontosít a záró hétvégén, az lesz a bajnok. Úgy érzem, sokat tanultunk a tavalyi szereplésünkből" - jegyezte meg az elutazás előtt Nagy.

A 2014-es Final Four mezőnyéhez képest egyetlen változás van: a címvédő Flensburg-Handewitt már a nyolcaddöntőben kiesett a Kiellel szemben, és utóbbi gárda a negyeddöntőben a Szegedet is kiejtette. Amúgy a négyes döntők 2010-es kiírása óta egyszer sem volt címvédés, ugyanakkor négyszer német, egyszer spanyol gárda diadalmaskodott. A Kiel tavaly második, a Barcelona a harmadik, a Veszprém a negyedik volt.

A másik ágon a nyolcszoros bajnok (1991, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011) Barcelona a lengyel Kielcével - a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujshebaev csapatával - találkozik. Mindkét együttes remek formában van, a spanyol együttes a kieséses szakaszban imponáló magabiztossággal ejtette ki előbb a dán Allborgot (60-33-as összesítés), majd a horvát Zagrebet (68-44). Ezzel szemben a 2013-ban harmadik lengyelek a csoportban meneteltek, egyedüliként a mezőnyben pontot sem veszítettek - többek között oda-vissza verték a Szegedet -, ám a nyolcaddöntőben csak 60-58-cal búcsúztatták a Montpellier-t és 55-51-gyel a Vardar Szkopjét.

A Final Fourban a barcelonai francia sztár, Nikola Karabatic lehet a második játékos, aki egyszerre birtokol olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint BL-címet. ez eddig csak honfitársának, Thierry Omeyernek sikerült még 2010-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában