A keltáktól a Jerevánig

2024.05.27. 10:53

Előadást tartanak a Jereván lakótelep kelta múltjáról szerdán Sopronban

Gondolná-e az ember, amikor a Teleki Pál utcára rákanyarodik, hogy egy olyan városrészbe érkezett, ahol már 3000 éve is város állt? Pedig a Jerevánnal éppen ez a helyzet!

Kisalföld.hu

- Az előző évek városrész-ismereti sétáinak népszerűsége és sikere után – amelyeket Taschner Tamás idegenvezető tartott –, idén, a mai Jereván lakótelep helyén valaha létező, a séták során többször emlegetett, kelta kori településről fogunk többet megtudni ezúttal egy izgalmas vetítettképes előadáson – invitált a Szent Imre templom aulájában május 29-én, szerdán, 17-30-kor kezdődő rendezvényre Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke, a településrészt bemutató ingyenes rendezvénysorozat kezdeményezője.

 

 A keltáktól a Jerevánig – mindennapi örökségünk című előadásra dr. Mrenka Attilát a Soproni Múzeum vezető régészét kérték fel, aki korabeli leleteket is bemutat az eseményen.

– A Jerevánon a múlt szó szerint a talpunk alatt hever, az előadás során egyre mélyebbre ásunk benne – tette hozzá dr. Mrenka Attila. A Soproni Múzeum vezető régésze, a vaskor kutatója előadásában bemutatja, hogy Sopron ősi lakói, a kelták és a kelták elődei miként éltek, hogyan szervezték mindennapjaikat és mi kötötte őket ehhez a földhöz. Hogyan lett az Ikva-menti kis őskori faluból hirtelen az a város, amit ma ismerünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában