Kreatív Szövegíró Verseny

2024.04.04. 16:24

Irodalomról – kreatívan Győrben - fotók

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum 32. éve rendezi meg irodalmi versenyét, mely 2024-ben új elnevezést kapott: Kreatív Szövegíró Versenyként hirdette meg az intézmény.

Kisalföld.hu

Nemcsak formális ez a névváltoztatás, hanem jelzi az irodalomhoz való viszonyulást is. Mivel az érettségi vizsga része egy magyar szerző művészetének bemutatása, ezért a rendezvényen egy kortárs íróval is megismerkednek a versenyzők és a technikum végzős diákjai. Rendhagyó irodalomóra keretében hallgatják meg a választott szerző gondolatait az irodalom, az olvasás szerepéről a 21. században, néhány kiemelt elbeszélés keletkezéséről, motivációjáról.  

A rendezvény több szakaszból áll. Az első fordulóra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Vas, Veszprém megyéből, Győrből, Budapestről, Felvidékről és Erdélyből jelentkeztek. Az idei év szerzője Darvasi László lett. Az első forduló feladatát száznál is többen oldották meg, Darvasi László egyik novelláját kellett értelmező módon bemutatni. A továbbjutó 15 fő a döntőben kreatív szövegalkotási feladatot kapott: saját szöveget, mondhatni saját novellát, esszét kellett létrehozni, majd azt a zsűri előtt – melyben az erre a tanévre választott szerző is helyet foglalt – felolvasni, hogy az irodalmi alkotás célba érjen.

Az ünnepélyes döntő hangulatát emelte az a rövid irodalmi műsor, melynek keretében az SK-s diákok a József Attila-díjas pedagógus, író, költő és újságíró alkotásaival teremtették meg a délutáni döntő ünnepélyes hangulatát. A résztvevőknek életre szóló élményt jelentett, hogy jutalmukat a mai magyar irodalom legolvasottabb írója adta át, akik közül a legtöbben dedikáltatták a jutalmul kapott köteteket.

A verseny eredménye

1. helyezés - Csonka Lujza  - Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr
2. helyezés - Varga Dániel Vid - Pannonhalmi Bencés Gimnázium
3. helyezés - Mizser Bettina - Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr
4. helyezés - Szitnyik Hanna - Vetési Albert Gimnázium, Veszprém
5. helyezés  - Török-Schuller Lilla -  János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában