kisalfold.hu videó

2024.04.11. 11:46

60 vers a kerítésen - A Lenck-villánál olvashatók a soproniak kedvencei - Videó

A Lenck-villában már hagyománynak számít a magyar költészet napjának megünneplése. Idén már negyedik alkalommal várják az érdeklődőket a kerítéskiállításra, ahol 60 olyan magyar verssel készültek a Soproni Múzeum munkatársai, amelyek megzenésített formája is elérhető.

Varga Henrietta

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is óriási érdeklődésre számítanak a múzeum munkatársai a 60 kihelyezett verssel kapcsolatban Fotó: Szalay Károly

Felemelő Versek

- A magyar költészet napját idén is egy különleges helyszínen ünnepeljük, a Lenck-villa Deák tér felőli kerítésére csodálatos, magyar költők verseit gyűjtöttük össze. Kíváncsiak voltunk a soproniak kedvenceire is, ezért a múzeum közösségi oldalán olyan felhívást tettünk közzé, amelyben a lakosság szeretett, magyar verseit vártuk. Szerencsére sokakat megmozgatott a felhívás, volt aki online, volt, aki személyesen hozta be ezeket, így erre a csodálatos alkalomra összesen hatvan költeményt helyeztünk el az átmeneti kiállítótérben, a mi kedvelt alkotásainkkal kiegészítve

 - tudtuk meg Linder Judittól, a Soproni Múzeum munkatársától. 

Költészet napja
Hatvan csodálatos magyar vers díszíti a  soproni Lenck-villa kerítését Fotó: Szalay Károly

- Ezek között nem csak felnőtteknek szánt verseket, hanem gyerekeknek szóló költeményeket is találnak - tette hozzá. - Egészen április 15-ig várjuk azokat, akik egy kellemes séta keretében kicsit szeretnének lelkileg feltöltődni, hiszen ezen időpontig olvashatják a fantasztikus alkotásokat. 

Az idei év tematikájában olyan verseket helyeztünk el, amelyeket megzenésítettek. Latinovits Zoltán gondolata fogott meg bennünket, aki azt mondta: 

"A vers olyan emberi beszéd, ami a dallal, az ősi dallal rokon, ami már-már titkos, sámáni mesterség. A vers az ember legtöményebb megnyilvánulása, leganyagtalanabb röpülése, legforróbb vallomása a létről. A legszentebb játék." 

- Minden szavával egyet tudok érteni, hiszen valóban varázslatosak. A kerítésre kihelyezett verseket nagyon szeretik az emberek, azt gondolom egy közösségi színtérként is tud funkcionálni. Nagyon jó látni, hogy az érdeklődők napszaktól függetlenül megállnak, a színes lapokon található szép üzeneteket olvasgatják. 

A Soproni Múzeum munkatársai a saját kedvencükkel ajándékozzák meg olvasóinkat:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában