Üres térben

2024.03.21. 19:25

Új premier Győrben - Két férfi sztriptíze a padlásszínházban - videó, fotók

Két éve ilyenkor nyitotta meg újra kapuit - 22 év után - a győri Padlásszínház. Az apró játszóhely bensőséges, kuriózumnak számító daraboknak ad otthont. Minden évben újabbnál, újabb monodrámákkal örvendeztették meg a közönséget. Szombaton ismét premier, méghozzá Strip-tease (sztriptíz) című kortárs drámát mutatják be Zakariás Zalán rendezésében. A lengyel drámaíró Sławomir Mrożek művét a Győri Nemzeti Színház két művésze viszi színre: Fejszés Attila és Sárközi József.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

- Az előadás az abszurd színháza, az elnyomásról szól, de szarkasztikus humorral fűszerezett - fogalmazott Zakariás Zalán. - A Strip-Tease, cím mögött teljesen más mondanivaló rejlik, mint amit elsőre sokan gondolnának. Nem a show, hanem a kényszeres mivolta jelenik meg. A történet két egyszerű üzletemberről szól, akik egy nap rajtaütésszerűen egy üres térben találják magukat. Időnként megfosztja őket ruhadarabjaiktól egy nagy, fenyegető kéz, mígnem csupán a fehérnemű marad rajtuk - írta le röviden a rendező.

- Mindez szimbolikus, hiszen azokat a kérdéseket is boncolgatja az előadás, mik maradunk a külsőségeinktől megfosztva? A kéz mögött rejtőző láthatatlan arc utasításait követő két szereplő problémája nem a mindenkori hatalom jelenléte, sokkal inkább az önálló gondolatok hiánya. Illetve a bennük kavargó kérdések visszafojtottsága - emelte ki Zakariás Zalán.

Mrożek műve a hatalom és a külső erők társadalmunkra gyakorolt hatását állítja a fókuszba, a színdarab is abból táplálkozik, hogy csak keretek között tudunk szabadok lenni. Megjelennek életünk kegyetlen részletei, amikor mások szerencsétlenségén zavarbaejtően mosolygunk.

- Két különböző egyéniség, két ismeretlen ismerős személyiségfejlődése követhető végig egy felfonáson keresztül. A kortárs előadás a probléma plasztikus megtestesüléseként szólítja közös párbeszédre nézőit aktuális mondanivalóval. Minden korosztály mást olvashat ki belőle: az idősebbekben felidézheti kényszertáborok hangulatát, ahol mezítelenre vetkőztették az emberek, a hatalom, a diktatúra elnyomta az egyéneket. A fiatalabb generációnak pedig a telefon függőség és a social media árnyoldalai, a felhasználókra gyakorolt negatív hatásai tűnhetnek ki -fejtette ki a rendező.

Zakariás Zalán szerint a Strip-tease egyfajta jutalomjáték is volt a két színészeknek, ugyanis teljesen más játékot, művészi munkát igényel a Padlásszínház, mint a nagyobb színpadok. -Más színben tűnnek fel, újabb arcukat mutatják meg a nézőknek. Választás is ezért esett rájuk, mert a művészeknek meg kell újulniuk és szélesíteni az eszköztárukat - tette hozzá.

- Az újabb színházi csemege azt a sort követi, amit a Padlásszínházban kitűztünk célként és az Erősebb is képviselni tudott. Terveink szerint más városokban és külföldön is be fogjuk mutatni az előadást - mondta el zárásként a rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában