Komolyzene

2024.03.24. 18:34

Résztvevők Brazíliából, Milánóból és Erdélyből - Ötnapos karmesterkurzus indult Győrben - galéria

Egyedülálló ötnapos karmesterképzésnek ad otthont Győr. Harminc karmester vett részt az eseményen, ahol a fúvós zenekarok vezénylésében nemzetközileg is elismert professzorok útmutatása alapján tökéletesíthették technikájukat elméleti és gyakorlati téren egyaránt.

Dániel Viktória

Amerikából érkezett vendégelőadók segítették a résztvevők szakmai fejlődését. Fotók: Csapó Balázs

A Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara és a Győr Symphonic Band közösen rendezi meg a 9. Győri Nemzetközi Hidas Frigyes Fúvószenekari Karmesterkurzust. A kurzust két évente rendezik meg, öt napos hosszával, valamint a befejező napon rendezett koncerttel egyedülálló lehetőség, amelyről még a nem kurzuson harmincan vettek részt, közülük 12 aktívan 18-an pedig passzívan.

"Sok visszatérő résztvevőnk van, aminek nagyon örülünk. Milánóból, Erdélyből és Braziliából is érkeztek karmesterek, de a korábbi években Svédországból, Németországból és Ausztriából is érkeztek már hozzánk. A pályájuk elején járó fiatal karmesterek számára pedig kivételes lehetőség ez, mivel a teljes program alatt napi öt órában rendelkezésre áll egy profi fúvós zenekar" - mondta Szabó Ferenc művészeti vezető, aki egyben immár huszonöt éve a győri egyetem előadója is egyben.

Az esemény színvonalát emelte, hogy az Egyesült Államokból érkezett két vendégelőadó, dr. Marosi László Floridából és dr. Danny Galyen Iowából, mindketten a szakma nemzetközileg is elismert karmesterei.

Szabó Ferenc elmondta a fúvós zenekarok alapvetően nem vezényléstechnikájukban különböznek a szimfonikus zenekaroktól, hanem inkább a megszólaltatandó hangszerek és a repertoár tekintetében. A szimfonikus zenekarok karmestereinek általában a zongora az alaphangszere, vagy komoly tudással rendelkeznek ennek a hangszernek a megszólaltatása terén, addig a fúvós zenekarok esetében a karmesterek többségének valamilyen fúvós hangszer az alaphangszere.

- Hazai karmesterek színvonala egyre jobb. A Széchenyi István Egyetemen immár öt éve van fúvós karnagy képzés. Az egyetemi oktatásnak és a mostani kurzusnak is az a célja, hogy a fúvós zenekari kultúra fejlődjön és értékeket adjunk át.

Ingyenes záróhangverseny

 

A Széchenyi István Egyetem IX. Hidas Frigyes Nemzetközi Fúvószenekari Karmesterkurzusának záróhangversenye 2024. március 26-án, kedden 18 órakor lesz a Győri Zsinagógában, az Egyetem Hangversenytermében. A zenei esemény belépődíj nélküli.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában