Krónika

2024.03.07. 19:15

Bemutatták a lébényi templom történetét Mosonmagyaróváron - fotók

Lébény román kori műemlékének krónikája címmel jelent meg Thullner István nyugalmazott tanár, helytörténész legújabb könyve, melyről Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgatóval beszélgetett a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Mészely Réka

Thullner Istvánnal Tuba László beszélgetett legújabb kötetéről. Fotó: Kerekes István

Thullner István nyugalmazott tanár, helytörténész nevéhez számos helytörténeti könyv, tanulmány írása kötődik. 1993 óta Mosonmagyaróvár és térségének helytörténetével foglalkozik. A Mosony vármegye-helytörténeti olvasókönyv kiadása után Hegyeshalom, Jánossomorja, Mecsér és Lébény története után is kutatott. A Moson évszázadai című tanulmánykötetben is több írást jegyzett, de foglalkozott a mosonmagyaróvári Iparteleppel, a magyaróvári egyházzal és a Moson megyei németek kitelepítésével is. Széles érdeklődési köre közel a kilencvenedik életévéhez sem hagyja nyugton. 

Most megjelent Lébény román kori műemlékének krónikája című kötetét a Huszár Gál Városi Könyvtárban csütörtökön mutatták be. A szerző beszélgetőtársa Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató, helytörténész. Thullner István arra vállalkozott, hogy közérthető formában bemutassa a lébényi templomra vonatkozó szakirodalmat, régészeti dokumentációkat, művészettörténeti elemzéseket. Emellett saját elképzeléseit, tényekkel igazolt kutatási eredményeit is megosztja olvasóival. A kiadvány műfaját tekintve egyszerre építészettörténeti kismonográfia, olvasókönyv és útikönyv. A helytörténész bőségesen illusztrált, impozáns krónikája méltó hazánk legjelentősebb Árpád-kori műemlékéhez.

Beszélgetőtársával felelevenítette a 2001-ben kiadott lébényi könyv történetét, mely a 100 magyar falu sorozatban jelent meg. 

– 10 évesen láttam először a lébényi templomot, akkori szokás szerint egy kerékpár vázán ülve. Lébény mindig kedves volt számomra, szerettem odajárni Rengeteg anyag gyűlt össze a témában. Aztán jött a covid, egy panelban bezárva és számítógéphez ültem – mesélte Thuller István, kiemelve, hogy Várszegi Asztrik apát biztatására folytatta az írást. 

Könyvtári, levéltári kutatásai során számos olyan információra bukkant, amelyek kevéssé ismertek. Thullner István például rámutatott arra, hogy a bencéseken túl a jezsuitáknak is fontos szerepe volt a templom megmaradásában. Érdekesség szintén, hogy a lébényi templom volt az első műemlék, amit felújítottak az 1860-70-es években. Foglalkozott a Szent Jakab zarándoklattal is:  jezsuiták is szerveztek ide zarándolatokat. 

A szépkorú szerző még hangsúlyozta: következő témája Mosonmagyaróvár iparának és mezőgazdaságának története egy olvasmányos monográfiában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában