Ausztria

2024.02.19. 09:01

Magyar professzort avat a bécsi Musikuni

Magyar professzorral bővül márciustól a bécsi Zeneakadémia egyházzenei intézetének stábja. Szabó Balázs zeneművész és orgonaszakértő egy nemzetközi pályázatot nyert meg a pozícióért, célja a külföld számára is vonzó „orgonaközpont“ létrehozása Bécsben - írta meg a volksgruppen.ORF.at.

Kisalföld.hu

Szabó Balázs a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett többek közt Németországban és Hollandiában is végzett zenei tanulmányokat. A bécsi zenei mdw egyetemhez azonban sem hallgatóként, sem oktatóként nem kötődött. „A kollégák azt mondják, utoljára Anton Bruckner tanított az orgonaintézetben úgy, hogy korábban semmilyen tanulmányokat nem végzett ott“ – magyarázta a művész, milyen jelentőséggel bír, hogy külsősként megnyerte a professzori széket.

A bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) egy hosszú, több körös folyamat során választotta ki a legmegfelelőbb embert a professzori állásra. A döntő első részében egy nyilvános koncertet kellett adnia az oktatók és a hallgatók előtt, majd három órát is meg kellett tartania, szintén nyilvánosan. Ezt pedig a harmadik körben egy zárt ajtós elbeszélgetés követte. „Amikor ennek a folyamatnak vége, akkor az ember hazamegy, és csak vár, és vár. Aztán egyik este teljesen váratlanul kaptam egy telefont az elődömtől, Martin Haselböcktől. Külön kérte, hogy a gyakorlattól eltérően hadd legyen ő, aki személyesen közli velem ezt a jó hírt. Többször is pályáztam már professzori állásokra külföldön, de persze Bécs volt mindig úgymond, egy nagy álom, hogy oda lehessen valamilyen módon becsatlakozni“ – osztotta meg örömét az orgonaszakértő.

Új pozíciójában Szabó Balázs a világhírű zenetudós és karmester, Martin Haselböck utóda lesz, aki nyugdíjba vonul. Részt vesz majd orgonaművészek és egyházzenészek tanításában és a pedagógusi képzésben is. „Egy nagyon jó csapatba kerülök, nagyon kiváló művész kollégákkal, úgyhogy bízom abban, hogy sikerül felépítenünk majd közösen itt egy olyan orgonaközpontot, amire a nemzetközi figyelem még jobban rávetül. Bécset remélhetőleg egy olyan helyként fogják számon tartani, ahova bárhonnan a világból érdemes eljönni tanulni. Természetesen nagy orgonatradíciók vannak Európában több helyen, de Bécs ebből a szempontból egy igazán kiemelkedő hely lehet“ – osztotta meg terveit Szabó Balázs.

A bécsi Zeneakadémia új professzora orgonaszakértőként számos jelentős európai orgona építésében vagy felújításában vett részt, ezt a tudását is meg szeretné osztani növendékeivel. „Aki a hangszer szerkezetét alaposan ismeri, az sokkal mélyebben tud közelíteni a hangszerhez, sokkal magasabb szintre tud eljutni. Tehát ebben mindenképp fogok tudni valami újat hozni“ – ígérte Szabó Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában