Búcsú a téltől

2024.02.14. 20:23

Farsangi lakodalmat tartottak és a telet is eltemették Ágfalván - fotók

Régmúltra visszatekintő hagyományt elevenítettek fel Ágfalván, ahol a héten tartották meg a farsangi lakodalmas felvonulást, melynek célja a tréfás és vidám összejövetel mellet, hogy elűzzék és eltemessék a telet.

Papp Fanni

Idén is megrendezték Ágfalván a hagyományőrző farsangi bolond lakodalmas télbúcsúztató felvonulást, melynek során hat vendéglátóhelyen álltak meg a résztvevők. A jó hangulat megteremtésében a Borvirág Fúvósparti működött közre. A farsangi lakodalmas felvonulás végén az Egyesületek Háza udvarán űzték el a telet azzal, hogy jelképesen, a hagyományokat követve eltemették a koporsót, hogy majd a böjttől megtisztulva várják a tavasz eljövetelét.

- Több százéves hagyomány Ágfalván a lakodalmas télűző farsangi felvonulás. Régen a legények a maskarás Farsangi lakodalmas menettel lányos házakhoz vonultak zeneszóra, ott tréfás esketéssel összeadták az ifjú párt, kikérték szívük választottját, megtáncoltatták a háziakat, akik megvendégelték a násznépet. (Közben a barátok beosontak az udvarokba, ahol mindenféle csínytevést hajtottak végre, elcsenték a tyúkok alól a tojást, vagy akár szekereket szedtek szét, pakoltak fel a fészer tetejére.) Megköszönve a vendéglátást mentek tovább a következő lányos házhoz. Mire véget ért a nap, a Farsangi bálban a szerzett kincseket megfőzték, megsütötték, és közösen elfogyasztották. Mára már változott ez a szokás, de igyekszünk tartani a hagyományokat. Ilyenkor tréfás lakodalmas jelmezbe bújnak a felvonulók és a település utcáin, kijelölt vendéglátóknál állunk meg. A tréfák elkerülésének érdekében most már a fogadó családok, közösségek a kapu előtt keresztbe tett asztaloknál vendégelik meg a menetet - mondta el Csoltói József, a település rendezvényszervezője. Hozzátette, a felvonulás végén, mire beesteledik, az utolsó megállóhelyen temetik el a telet jelképező koporsót.

Az ágfalvi lakodalmas menetnek vannak a hagyományos figurái: a menet legelején a fúvószenekar halad, akiket a pap és a mátkapár követ. Utánuk négy legény viszi a koporsót, ami a telet, a hideget, a nélkülözést és a téllel járó kellemetlenségeket szimbolizálja. A medvét táncoltató medvehajcsár után a maskarába öltözött „násznép” vonult. - A néphiedelem a medvét a tavasz eljövetelével köti össze. Jelen esetben más jelentősége volt a medvének. A legerősebb legényt választották erre a szerepre, akinek az volt a feladata, hogy összetartsa a menetet - magyarázta a rendezvényszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában