Átadó ünnepség

2024.02.06. 15:21

Megújult az Ebergényi-kastély Egyházasfaluban - fotók

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult egyházasfalui Ebergényi-kastélyt, amely ezentúl közösségi térként funkcionál, mellette pedig állandó és időszakos kiállításoknak, bemutatóknak ad otthont.

Varga Henrietta

Szinte zsúfolásig telt az Ebergényi-kastély nagyterme Egyházasfaluban, amelyet a közel három évig tartó felújítási munkálatokat követően kedden adtak át ünnepélyes keretek között. A közel 300 millió forintból megújított kastélyépületben kap helyett állandó kiállításként a helytörténeti és a templomos lovagrend tárlata, de egyéb időszaki bemutatók is várják a helyieket és a környéken kirándulókat. Az átadó ünnepséget kedden tartották meg, ahol a meghívott vendégek és a környező települések polgármesterei mellett részt vett Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke, valamint Barcza Attila, országgyűlési képviselő is.

Ebergényi-kastély
Ünnepélyes keretek között adták át az egyházasfalui Ebergényi-kastélyt Képünkön: Major Izabella, Barcza Attila, Sándor József, Németh Zoltán - Fotó: Máthé Daniella

Az Ebergényi-kastély kívül-belül megújulhatott

Sándor József, a település polgármestere meghatottan köszönte meg azt a rengeteg segítséget, amelyet az elmúlt években a felújítás során a magyar kormánytól és a kis közösség lakóitól kaptak, és amely végül elvezetett ahhoz, hogy a csodálatos környezetben fekvő kastély kívül-belül megújulhatott. Beszédében hangsúlyozta, hogy a viszontagságokkal teli útnak vége és elérkezett az a pillanat, amikor birtokba veheti mindenki a helyiek által csak KALOT-ként ismert épületet. Hozzátette, hogy reményei szerint a most átadott kastélyépület megbecsülést és kiemelkedést hoz a falunak, hiszen a kastély végre visszanyerte eredeti pompáját és a jövőben igazi közösségi térként funkcionálhat.

Bízom benne, hogy nem csak az idősek, hanem a fiatalabb korosztály is birtokba veszi a XXI. századi igényeknek megfelelő kastélyépületet és olyan közösség formálódhat a jövőben, akik még jobban kötődnek a múltjukhoz és közösen építik a jövőt

- tette hozzá.

- A vidéket szépíteni és fejleszteni kell - kezdte ünnepi beszédét Barcza Attila, országgyűlési képviselő. - A különböző kormányzati támogatások már több falu fejlődését szolgálták, ezen fejlesztésekkel sikerült növelnünk a települések turisztika vonzerejét, kulturális értékeiket. Így van ez az Ebergényi-kastély esetében is, amelynek újjászületésére több, mint háromszáz millió forintot biztosított a kormány. Szívügyünknek tartottuk az egyházasfalui kastély felújítását, biztosítottuk a forrásokat, most pedig a helyiek együtt, közösen nyithatnak új fejezetet a kastély életében, történetében - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában