Alkotás

2024.02.16. 08:10

A Felhő színt hoz a szürke házak közé Győrben - fotók

Nem az iskola része, mégis az intézmény valamennyi diákja, tanára és dolgozója kötődik az adyvárosi Felhő alkotáshoz. A győri Sport és Kreatív Technikum bejárata előtt magasodó szobor sok iskolai fotózás színhelye, és a gyerekekre várakozó szülők tekintete is gyakran barangol végig a műalkotáson. Sokan nem is tudják, hogy Bak Imrének, a nemzet művészének egyik ritka alkotása.

Dániel Viktória

A tanulóknak a diákéveikhez tartozó fontos hely a Felhő. Fotó: Csapó Balázs

A közelmúltban két új elemmel bővült a győri helyi értéktár, ezek közül az egyik Bak Imre Felhő című alkotása. Bak Imre az avantgárd művészet hazai és nemzetközileg is elismert alkotója. A Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész nevéhez kevés kültéri alkotás kapcsolódik, ezért is különösen fontos az 1976-ban az adyvárosi lakótelepen felállított Felhő alkotása. 

– Az önkormányzattól érkezett a levél, melyben írták, hogy a diákok ötleteit is várják a helyi értéktár bővítéséhez. A diákjaink nagyon lelkesek voltak, és egyből elkezdtek keresgélni. Az egyik lehetséges jelölt volt a Felhő, amihez a pályázatot a művészettörténetben jártas tanárok segítségével három kilencedikes diákunk rakta össze – mondta el Faragó Andrea igazgatóhelyettes. 

Fontos, hogy megmutassuk az embereknek városunk művészeti értékeit. A Felhő színt hoz a szürke panelházak közé, és a diákok mindennapjait is feldobja, hogy reggelente a Felhőt láthatják iskolába menet

– mondta el a pályázatot készítő Kakics Jázmin, Bencze Kata és Czafik Janina. 

Faragó Andrea hozzátette, a diákok számára hatalmas öröm volt, amikor kiderült, hogy az ő beterjesztésük alapján került be a szobor a helyi értékek közé. 

– Reméljük, ezáltal azok is megismerhetik ezt a műfajokat áthidaló alkotást, akik nem annyira járatosak ebben a városrészben. A továbbiakban is biztatjuk a diákokat, hogy járjanak nyitott szemmel. Az aulában található Kovács Margit-relief az egyik olyan műalkotás, amit még szeretnénk bemutatni, de ha a tanulók saját lakhelyük közelében találnak olyan épített vagy környezeti elemet vagy alkotást, amit szeretnének helyi értéknek jelölni, abban is örömmel segítjük őket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában