Esterházy-kastély

2023.12.10. 10:01

Újra ragyoghat a fertődi kastély - Cél, hogy a kert is visszanyerje pompáját

A fertődi Esterházy-kastélyban idén lezárult egy projekt, amelynek keretében a földszinti és első emeleti kiállítási terek, valamint a keleti összekötő szárny földszintje és az innen induló barokk lépcső, a Belvedere és az óraszint műemléki helyreállítása történt meg.

Varga Henrietta

A korszerűsítés azonban itt nem áll meg, hiszen további fejlesztések várhatók.  

A kastély vezetése felelősségteljes szolgálat, hiszen hosszú évszázadokat megélt már ez a csodálatos épület. Az a feladatunk, hogy minden nappal hozzátegyünk valamit ahhoz, hogy több száz év múlva is itt állhasson egykori pompájában

– mondta Oláh Zsanett, az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A következő fontos mérföldkő 2024 tavaszán vár ránk, amikor befejeződik a nyugati szárny rekonstrukció­ja, és már arról is van elképzelésünk, milyen szakmai tartalommal fogjuk megtölteni. Ennek véglegesítése természetesen a következő néhány hónap feladata lesz, de azt szeretnénk, ha a jövő év második felére a teljes nyugati szárnyat visszaadhatnánk a látogatóközönségnek. Egykoron számos szökőkút, játékos vízi elemek díszítették a kastélykertet, amelyek jelenleg nem, vagy csak részben üzemelnek, ezért erre is szeretnénk nagyobb figyelmet szentelni a jövő évben. Célul tűztük ki azt is, hogy a kert minden tekintetben visszanyerje régi pompáját – osztotta meg lapunkkal a terveket. 

A kastély vezetése felelősségteljes szolgálat – vallja Oláh Zsanett ügyvezető.  Fotó: Szalay Károly

Rengeteget olvasok az itt élt családok történetéről, de Esterházy Pál Antal is aktívan részt vesz a munkánkban, így a magam részéről végtelenül inspirál az a fajta teremtés, amit a kastély látogatottsága érdekében tehetünk. Nagyon szeretem például a kínai lakkszobát, ami újra látogatható

– mondta. 

– Az értékteremtés és a műemlékvédelem mellett az is fontos, hogy élettel töltsük meg az ódon falakat, olyan eseményeket, programokat, koncerteket hozzunk ide, amelyekkel nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is életre szóló élményeket adhatunk. Azt gondolom, hogy ez a fajta megközelítés is fontos ahhoz, hogy lépéseket tegyünk a fenntartható hasznosítás irányába – zárta a beszélgetést Oláh Zsanett ügyvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában