Műtárgy

2023.12.07. 10:16

40 évig a raktár rejtette a 100 éves betlehemet, most kiállították Kapuváron

A kapuvári Rábaközi Muzeális Kiállítóhely egy közel 100 éves betlehemet mutat be a látogatói­nak, amit egy sorozat ünnepi előzetesének szánnak.

Vámos Annamária

A betlehem történetéről Varga Izabella beszélt. 

Fotó: Németh T. Ferenc

A műtárgy Veszkényből került a Rábaközi Muzeális Kiállítóhely néprajzi gyűjteményébe. Az intézmény alapítója, Faragó Sándor 1983-ban vette leltárba, és mivel azóta a raktárban tárolták, a kincset eddig még senki sem láthatta. 
Január elsejétől minden hónapban másik műtárgyat állítanak ki az intézményben, amelyek eddig nem kerültek a nyilvánosság elé. 

– Egy veszkényi gazda, Epergyes Ferenc készítette ezt a hordozható betlehemet házilag. A nádfedeles építmény favázát kartonoldalak borítják, és képeslapokból kivágott szentképekkel, valamint saját kézzel rajzolt alakokkal díszítették a belsejét – mesélte Varga Izabella, az intézmény tárlat­vezetője. 

A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely 2011-ben nyitotta meg „Kapuvár anno… Fejezetek a város és környéke történetéből” című állandó kiállítását. A folyosón a természeti környezet és az avar kori emberek használati tárgyai láthatók. A legrégebbi emlékeket, a kiegyezés korabeli polgári szobát, illetve az 1900-as évek paraszti életét bemutató tisztaszobát is megtekinthetik az érdeklődők. Az 1930 körül készült betlehem december 15-ig látogatható a múzeumban. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában