Díjkiosztó

2023.11.09. 12:43

Lezárult az idei Családi Legendárium - Eredményt hirdettek Sopronban

Minden család őriz izgalmas, vidám vagy éppen szomorú történeteket, így idén is meghirdette a soproni Macskakő Gyermekmúzeum a nagy sikerű Családi Legendárium című pályázatát, amely a Múzeumok Őszi Fesztiváljának utolsó rendezvényeként lezárult és szerdán megtartották a díjkiosztót is.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

Sopronból, Szegedről Nagyvázsonyból, Budapestről és még Szabadkáról is érkeztek alkotások. 19 pályamű érkezett. Volt, aki videós formában örökítette meg a nagyszülők történeteit, de voltak többen, akik írásban rögzítették a család által elmondottakat, régi fényképekkel, kordokumentumokkal tarkítva.
- Minden évben hatalmas öröm látni azt, hogy vannak olyan családok, akiknek fontos a múlt és annak megidézése. Nagyon komoly produktumok születtek és rendkívül boldogok voltunk, amikor ezeket a nívós munkákat néztük, olvastuk. A családunk, az őseink, a gyökereink valahol mi is vagyunk, az ő példájukból, történeteikből is épülünk, tanulunk - emelte ki köszöntő beszédében Juhászné Sebestyén Andrea, a soproni Széchenyi gimnázium irodalomtanára.

Két korcsoportban díjazták az indulókat, a dobogósok társasjátékot kaptak jutalmul, amellyel a fiatal generáció tagjai játékosan tanulhatnak a múltról szüleik és nagyszüleik segítségével. Az okleveleket és ajándékokat Martos Virág, múzeumpedagógus, valamint Juhászné Sebestyén Andrea, a zsűri elnöke adta át.

  • A 7–12 évesek kategóriájában az első helyet megosztva Simon Péter, a nagyvázsonyi Kinizsi-iskola tanulója és Biczó Flórián, a soproni Hunyadi-iskola diákja, a második helyet pedig Stréhn Zsófi, a Deák Téri Általános Iskola kisiskolása nyerte, aki egyedüliként nevezett kézzel írott pályamunkával.
  • A 13–18 évesek kategóriájában az első helyet Hatos Márk, a Fáy-technikum tanulója, a második helyet Bálint Német Bence, a vajdasági Kosztolányi-gimnázium növendéke, a harmadik helyet pedig Sztahovszky Dániel, a Szent Orsolya iskola diákja szerezte meg.
  • Dicséretben és külön díjban részesült Simon Petra (Berzsenyi gimnázium), Bagdi Oszkár (szegedi Radnóti gimnázium) és Sebestyén Emma (Szent Orsolya iskola).

Hatos Márk az idén már többedszer vett részt a versenyen, ami nem is csoda, hiszen családjuk kezében hatalmas kincs van. A dédpapa sok kötetes kordokumentumai, amelyek bemutatják a XX. század egyik legnagyobb tragédiáját a II. világháborút és az azt övező éveket. Márk nagyon bölcsen megfogalmazta azt is, hogy ez miért lehet érdekes mindenki számára.
- Amikor személyes tragédiákon keresztül látjuk a történelmet, egészen máshogy érzékeljük, mint amikor számokat, statisztikákat vagy tankönyv szöveget látunk. Sokkal jobban átérezzük a nehézségeket, átérezzük a fájdalmakat, megérint és megijeszt bennünket az, hogy vajon velünk is megtörténhet-e az, ami velük megtörtént - osztotta meg gondolatait.

A nyertes pályamunkákat az érdeklődők hamarosan megtekinthetitek a Macskakő múzeum oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában