Kiállítás

2023.11.06. 10:17

A soproni műemléki helyreállításokat mutatja be a vándorkiállítás - Fotók

A Lábasházban, autentikus környezetben 14 épület helyreállítását, valamint 28 ház homlokzatfelújítását ismerhetik meg a látogatók.

Varga Henrietta

Fotó: Rombai Péter

Rengeteg érdeklődőt vonzott az a szakmai konferenciával egybekötött vándorkiállítás, amely a hétvégén nyílt Sopronban. A "Színek és Rétegek"- Műemléki helyreállítások Sopronban 2017-2023 című tárlat az elmúlt évek soproni műemléki felújításaiból válogat, amely az 1953-ban megjelent "Sopron és környéke műemlékei" topográfia 70 éves évfordulójára készült. Az autentikus környezetben 14 épület helyreállítását, valamint 28 ház homlokzatfelújítását ismerhetik meg a látogatók.

- Az elmúlt tíz évben nagyon sok példaértékű, igényes műemléki felújítás történt Sopronban. Célunk volt, hogy mindezt a minőséget, ami az utcákon is látható a nagyközönség elé tárjuk, így valósult meg a mostani bemutató. Tulajdonképpen ez egy vándorkiállítás, aminek az első állomása Sopron, ezt követően Budapestre, Veszprémbe, Nagyváradra, Kolozsvárra, Győrbe, Pécsre is elvisszük, hogy mindenki megismerhesse - tudtuk meg dr. Tárkányi Sándor helytörténésztől, a kiállítás szervezőjétől. - A megnyitó napján, minden helyszínen műemléki konferenciát rendezünk, ahol a szakma helyi képviselői, restaurátorok, művészettörténészek, belsőépítész, illetve faanyag-védelmi szakértők ismertetik a közelmúltban történt felújítások tapasztalatait - tette hozzá.   

- Az én egyik személyes kedvencem a Templom utca 17. számú ház megújulása. Az épület barokk formáját 1770-ben kapta, amelyet az Örtl család az evangélikus konventnek ajándékozott 1831-ben. A házat tőlük vásárolta meg a Berzsenyi gimnázium, amelyet szakszerűen, statikus, tervezőépítész és minden egyes szakág rendkívül magas színvonalú munkájának köszönhetően teljesen felújítottak.  A padlás beépítésével pedig az evangélikus líceum nagykönyvtárát alakították ki, amely bárki számára látogatható. Az érdeklődők bemehetnek, olvashatnak, kutathatnak az evangélikus gyűjtemény értékes darabjai között - zárta a beszélgetést.

A vándorkiállítás november 26-ig, hétfő kivételével minden nap 10 órától 18 óráig látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában