További képzés és új formáció indul

2023.09.02. 15:00

Új egyházi ének együttes indul, a győri bencés templomban mutatkoznak be

Augusztusban egyhetes Scola Monodica, az az egyszólamú iskola elnevezésű workshopot tartottak a győri bencések, ahol az órómai zenével ismerkedhettek az érdeklődők.

Bella Violetta

A képzésen elmélettel és gyakorlattal is ismerkedhettek az egyházi zene ősi formája iránt érdeklődő résztvevők.

– A liturgiában zömében zsoltár szövegeket énekelünk a nyugati egyház liturgiájában – mondja Kelemen Áron atya, bencés szerzetes – azt néztük meg milyen technikák vannak a zsoltárszövegek eléneklésére. Az első három napban elsősorban elmélettel foglalkoztunk, a második háromban pedig élő tételeken megnéztük ezeket a technikákat, és egy-egy egyszerűbbet el is sajátíthattak a résztvevők. Beszélgettünk scola építésről, hogy kell egy megszervezni elindítani, milyen énekanyagokat kell elsajátítani, hogy az egy liturgiában megszólalva ünnepélyes tétel legyen, de nem állítson túl nagy elvárásokat plébániákon a műkedvelő énekesek elé.

A kurzuson voltak gimnazista korúak mellett zenetanár, karnagy, kántor és zeneakadémiai hallgató is részt vett. Áron atya elmondása szerint viszont ez a pár nap csak egy kis rálátásra adott lehetőséget, a gyakorlati alkalmazásnak kevés tere adódott. Így negyedévente egy-egy tematikus nap formájában folytatják a képzést. De még egy gyümölcse termett az egyházzenei képzésnek, egy új ötfős énekegyüttes alakul, mely november 16-án csütörtökön este fog bemutatkozni a bencés templomban, a közeli megemlékezések miatt először a Római Requiem című előadással. Áron atya az új formációról elmondta, elsősorban tanárok és öregdiákok alkotják a felnőtt férfihangokra építő csapatot. – Ha valaki nem ismeri ezt a műfajt, akkor Marsel Perez Ensemble Organum-ára keresve belehallgathat ebbe a nagyon archaikus, mediterrán és meditatív világba. – mondja Kelemen Áron atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában