A boldogságért alkotnak

2023.09.03. 14:22

Különleges tárlat a papréti zsinagógában Sopronban

„Follow the flow, a megtalált ikigai” – ezzel a címmel nyílt kiállítás a papréti ortodox zsinagógában. A Papné Horváth Barbara és Pintér Csaba alkotásaiból rendezett tárlatot Simon István alpolgármester nyitotta meg.

Bódvai Ildikó

Fotó: Rombai Péter

- A két kiállító elég bátor volt ahhoz, hogy megvalósítsa az álmait - mondta elismerően Simon István, miközben köszöntötte az alkotókat és az egybegyűlteket a szombati megnyitón.

- Abban a pillanatban, amikor alkotok, megszűnik a tér és az idő, egy teljes "flow" érzés van bennem. Olyankor pihenek. Az "ikigai" japán kifejezés, azt jelenti, hogy az ember megtalálja azt a pihentető tevékenységet, ami megadja számára a teljes felszabadultságérzést - magyarázta Papné Horváth Barbara, hogy miért kapta a kiállítás ezt furcsa hangzású címet. - Alkotás közben számomra nem a produktum a lényeg, hanem az a folyamat, amikor a művek megszületnek. Mindenkit arra buzdítok, próbálja ki magát, még akkor is, ha nem megy olyan jól a festés. Ne azon gondolkodjon, hogy milyen lesz a végeredmény, hanem élje meg alkotás közben a felszabadultságérzést - tette hozzá.

Azt is elmondta, gyerekkora óta "matat", alkot, ilyen családban nőtt fel. A tudatos festés egy nagyon nehéz, kimerítő időszak után kezdődött, úgy négy éve, akkor kezdett el járni egy művészetterápiás csoportba. - Eleinte próbáltam minden tekintetben tökéletes rajzokat készíteni, ami persze nem sikerült. És akkor elengedtem mindent, és úgy kezdtem el alkotni, hogy az nekem jó legyen. Azóta tudatosan, nagy gyakorisággal festek. Ebből jött az üvegezés is, a férjemtől kaptam egy háromnapos tanfolyamot "Üvegeseszterhez", ami teljesen elvarázsolt - mondta. 

Barbarának 35 képe, 5 ékszer szettje és sok apró ékszere látható a kiállításon.

Pintér Csabának több, mint harminc alkotása tekinthető meg a zsinagógában, zömében faragott fakeretek, némelyikben absztrakt festménnyel. Több, mint két évtizede foglalkozik faragással, több kiállítása volt Sopronban és más városokban. Korábban Bécsben dolgozott restaurátorként, így munka közben is folyamatosan bővítette az ismereteit. Az absztrakt festészet különböző technikáival 2019-ben kezdett foglalkozni.  Barbarával régóta ismerik egymást, jó féléves szervezés után valósulhatott meg a közös kiállítás a zsinagógában.

A megnyitón közreműködött Dárdai Árpád karnagy. A kiállítás szeptember 17-ig tekinthető meg mindennap 10–16 óráig. Ezalatt szeptember 7-én 14 és 16 óra között a két alkotó személyes tárlatvezetést tart, szeptember 9-én 15 órakor pedig a kiállítás kísérőrendezvényeként Orbán Júlia verses műsora lesz hallható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában