Előadás

2023.09.15. 08:15

A helység kalapácsa győri ősbemutatója - Vígopera egy eposzparódiából Győrben - fotók

Petőfi Sándor 1844-ben írta meg A helység kalapácsa című elbeszélő költeményt. A komikus eposzt, ami egyben stílusparódia számos formában feldolgozták már az évtizedek alatt.

Simon Roberta

Fotó: 4K Media Studio - Hegedűs Bence

Vígopera műfajban, azonban még soha nem állították színpadra. A Győri Nemzeti Színház és a Coopera azonban mert nagyot álmodni, és pénteken megtartják az előadás ősbemutatóját a győri nagyszínpadon.

Zakariás Zalán rendező izgalmas kihívásnak élte meg az alkotófolyamatot.

Kevesebb kapaszkodót adott az eredeti mű, mint amilyen gazdag lett az előadás. Petőfi után szabadon egy egyedi, kortárs művet alkottunk. A karakterjegyeket meghagytuk, viszont a más műfaj, más hangulatot és értelmezést is adott A helység kalapácsának

- fogalmazott a rendező.

Zakariás Zalán szerint tele van az előadás humorra és derűs megoldásokkal, de az opera drámaisága is kitűnik. -Mindig nagy kérdés, hogyan kell egy kortárs vígoperát elkészíteni, hiszen nem nagyon van rá példa. Nem csak hazánkban, de a világon is kevés vígopera készül, mert sokan merész próbálkozásnak tartják. Illetve amik készülnek, nem maradnak fenn. Ezért nem is tudom eldönteni, hogy az előadás elkészítése volt-e nagyobb kihívás, vagy hogy olyat alkossunk, ami nem csak egy-két bemutatót ér meg, hanem akár köze lesz a operatörténelemhez - emelte ki.

Hozzátette, hogy nagyon szereti a opera műfajt, a színház csúcsának tatja.

- Mindig kerestem az ilyen lehetőségeket, hogy dolgozhassak operákon. A helység kalapácsa a hetedik opera rendezésem. Most kezdtem el azt érezni, hogy elsajátítottam azokat a meg nem írt szabályokat, amit a műfaj megkíván. Mivel színházi rendező vagyok elsősorban, sokkal dinamikusabb lett a darab - mutatott rá a rendező.

Zakariás Zalán szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy azoknak is nagyon elenyésző a száma akik jó kortárs operát csinálnak. -Nem csak kicsiny hazánkban nagy dolog, hogy ez a mű megszületik, hanem világszinten is - emelte ki.

Mint mondta, szerencsére gyorsan híre ment az ősbemutatónak és az előadás fontosságának, így nem csak Győrben az országban több városban is bemutatják még idén.

A miskolci színház bérleteibe is helyet kapott A helység kalapácsa, illetve a debreceni már meg is hirdette az évadában. November 25-én pedig megtartjuk a díszbemutató a budapesti Nemzeti Színházban. Reménykedem abban, hogy hosszas élete lesz a darabnak és nem csak néhány bemutatót él meg

- fejtette ki Zalán.

Június óta is rengeteget finomították az előadást. Hálás feladatnak is tekint a rendező, hogy több idejük volt a kidolgozásra, mint mondta az opera meg is érdemli a plusz törődést.

- A helység kalapácsa egyedi helyet foglal el a szívemben, hiszen ezelőtt még soha nem rendeztem vígoperát. Azért különleges számomra, mert van egy dal, amely szerint a hetedik te magad légy és mivel ez a hetedik opera az életemben rendezőként, szintén nagyobb jelentőséget kapott. Illetve sikerült egy olyan szereposztást összeállítani, amiben én is részt vehettem. Úgy érzem, mindenki tökéletes. Összeálltak az elemek, minden amellett van, hogy ékkőként tündököljön a repertoárban. Rendkívül hálás vagyok, hogy ez így összejött. Persze sok előadáshoz nagyon ragaszkodom, legyen az kétszemélyes kamaradarab vagy sokszereplős nagybemutató. Nem hasonlíthatók össze, de érzelmileg mégis mindegyik máshogy érint meg. Mégis talán kijelenthetem, hogy A helység kalapácsa az alkotásaim egyik csúcsa - hangsúlyozta Zakariás Zalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában