Műalkotások születtek

2023.08.05. 09:42

Reggeltől estig folyt a munka a győri művésztelepen

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum felkérésére három külföldi és három magyar művész dolgozott az 55. Győri Nemzetközi Művésztelepen. A festők és grafikusok két héten át alkottak, az elkészült munkáikat mától szeptember 17-ig lehet megtekinteni a győri zsinagógában.

Barki Andrea

Kristó Róbert grafikus a művésztelepen készült egyik alkotását mutatja.

Fotó: Rákóczy Ádám

– Az ország egyik legrégebbi nyári alkotótelepe, a Győri Nemzetközi Művésztelep nagy múltra tekint vissza. Mindig a helyi adottságokra épített. Korábban szobrászok, formatervezők a vagongyár fémmegmunkálási lehetőségét használták ki, volt időszak, amikor a festők jelentek meg többségében. Jelenleg a Grafikai Műhely tagjaira épül a tábor, a meghívott művészek valamennyien gyakorlott grafikusok. Erdélyből, Csehországból, Szlovákiá­ból és hazánkból érkeztek – összegezte látogatásunkkor a győri művész, Radosza Attila házigazdaként, aki a művésztelepen különböző akvatintás eljárással rézlemezre dolgozik, és festményt is készít, de grafikai jellegű motívumok is szerepelnek munkáján. 

Mint mondja, a XX. század végén az installációs művészetek kerültek előtérbe. 

– Ma újra van értéke a hagyományos képzőművészetnek és az új grafikai eljárásoknak. Bár a mesterséges intelligenciával lehet képet gyártani, nyomdai úton sokféle reprodukciót előállítani, azért az, hogy egy ember keze munkája kerüljön a falra, azt hiszem, újra értékké válik – jelezte bizakodóan a művész. 

Az erdélyi Kristó Róbert rézlemezre dolgozik foltmarás technikával. Keveri a geometriát a természetes formákkal. Pavol Truben Szlovákiából érkezett, a pozsonyi képzőművészeti egyetemen tanít, Ciano­típiát készít. A vegyi anyagok felhasználásával varázsolja elénk alkotását. Zdenka Hušková Csehországból érkezett. Az alapformákkal játszik, lágyalapra rajzol. A grafikával olyan felületeket lehet létrehozni, amiket mással nem. Matyus Dóra grafikusművészként végzett. Linómetszést alkalmaz, de térbeli alkotás lesz belőle. Gesztelyi Nagy Zsuzsanna óriásméretű festményeken különböző tereket ábrázol, amelyekre figurális elemeket helyez. 

A minőség tartja össze az alkotócsapatot. A törekvés arra, hogy az elkészült mű világszínvonalú legyen. 

Kristó Róbert 2001-ben végzett a temesvári egyetemen képgrafika szakon. Azóta művésztelepeken van lehetősége alkotni. 

– Remek lehetőség számomra, mert itt valóban a sokszorosító grafikával tudok foglalkozni, nyomatokat készíteni. Figuratív elemekkel dolgozom, munkáimban fellelhetők a tájképek vagy részletek, stilizált női alakok – mondta. 

Reggeltől estig folyt a munka a táborban. Akik itt alkothatnak, cserébe itt hagynak munkáikból, amelyek a múzeum gyűjteményét gazdagítják. A telepen készült alkotásokból ma (augusztus 5.) 17 órakor nyílik kiállítás a győri zsinagógában (Kossuth Lajos utca 5.). A tárlatot megnyitja Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár, megtekinthető szeptember 17-ig péntektől vasárnapig 10–18 óráig. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában