Zene

2023.08.09. 12:10

Gyermekekért koncerteznek Kunszigeten a Leczky fivérek

Kunszigeten koncertezik a Kodály Vonósduó, Leczky Marcel és Leczky Sebastian. A világszerte ismert fiatal zenészek egyedülálló formációja különleges zenei csemegével érkezik holnap a Szent Lőrinc vértanú templomba.

Pozsgai Kitti

Leczky Marcel és Leczky Sebastian fontosnak tartják, hogy tehetségüket jótékonysággal fűszerezve kamatoztassák. Most a Heim Pál Gyermekkórháznak gyűjtenek. Fotó: Csapó Balázs

Podcaststúdiónk vendégei voltak a Leczky fivérek, Marcel és Sebastian. A magyar gyökerekkel Bécsben született testvérpár Győrben nőtt fel, de egészen kicsi koruktól kezdve Grazba is jártak zenét tanulni. Marcel nagyapja után csellón, Sebastian nagyapja testvére után hegedűn játszik, és nem is akármilyen színvonalon. A fiatal zenészek sorra nyerték a versenyeket, a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola után mindketten külföldön folytatták felsőfokú tanulmányaikat. Leczky Marcel csellóművész számos nemzetközi verseny győztese, többek között a londoni Withgift Verseny első és nagydíjasa, jelenleg Ausztriában tanul. Leczky Sebastian számos nemzetközi hegedű- és kamaraverseny győztese és díjazottja, jelenleg az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait. A Kodály String Duót 2022-ben, Bécsben hívták életre. Az egyedülálló formáció megalakulása után pár hónappal már olyan híres helyszíneken léptek fel, mint a bécsi Musikverein, elismerően beszéltek róluk a világ vezető klasszikus zenei újságai, mint a The Strad Magazine és a Violin Channel is. Tavaly megalapították a „Bach és Fiai ciklusukat”, amellyel többek között olyan neves helyeken is felléptek, mint a bécsi Szent István-székesegyház, valamint megalapították a KSDV-contemporary modern zenei projektjüket is, amelyre négyszáznál is több kompozíció érkezett, köztük kifejezetten nekik dedikált darabok is. Tavaly nyáron két londoni versenyt is megnyertek, valamint Varsóban második díjat értek el. 

Idei nyári szezonjukban több nemzetközi turnéjuk volt, Tiranában is játszottak, ahol fiatal koruk ellenére a Művészeti Egyetemen mesterkurzust is tartottak az intézmény hallgatóinak, valamint Münchenbe, a neves Erben Music Festival koncertsorozatára szintén meghívást kaptak. 

Számos nemzetközi koncertjük mellett sokszor visszatérnek Magyarországra, ahova családi és származási kötelék fűzik őket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában