Színház

2023.08.22. 15:01

A szenvedély évada kezdődik Sopronban - Fotók

A Soproni Petőfi Színház évadnyitó társulati ülését és A szenvedély évada első előadásának, a Rómeó és Júliának sajtónyilvános olvasópróbáját tartották meg kedden délelőtt.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

A színház következő évadát Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója ismertette a közönséggel. Az évadnyitó társulati ülésen részt vett többek között Kóczán Péter és Kuslics Balázs a Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói, Eperjes Károly a Petőfi Színház művészeti vezetője, az önkormányzat képviseletében Stöcker Tamás és Sass László képviselők, valamint Simon István alpolgármester.

- Az önkormányzat, mint a Petőfi Színház fenntartója elkötelezett annak irányában, hogy a nehézségek ellenére, mint a világjárvány vagy az energiaválság zavartalanul működjön a színház - hangsúlyozta Simon István.

Az évadnyitón Kiss József elmondta, olyan évadot állítottak össze Eperjes Károly művészeti vezetővel, amely méltó Sopron város polgári hagyományaihoz, hordozza a klasszikus, polgári színjátszás értékeit, az egyetemes és magyar kultúra lelkeket megemelő történeteit, azok hatását, örök érvényű, mára is vonatkozó gondolatait, üzenetét. Az évadban lehetőséget kapnak majd a kaposvári egyetemről érkező a fiatal színészek is, hogy megmutassák a tehetségük.

A felnőtt bérletben az évadot William Shakespeare Rómeó és Júliája nyitja Eperjes Károly rendezésében. Majd Az angyalok nem sírnak című színművet mutatják be Kiss József rendezésében. Jean Anouilh A pacsirta című drámája, amely Jeanne d'Arc történetét mutatja be felnőtt bérletben kamara körülmények között tekinthető meg Kéri Kitty rendezésében. Vajda Katalin Legyetek jók, ha tudtok című zenés játéka, amely Luigi Magni és Bernardino Zapponi filmje alapján készült, Nagy Viktor Jászai rendezésében kerül színpadra. Szigeti József-Horváth Z. Gergely A vén bakancsos és fia, a huszár című népszínművét Eperjes Károly állítja színpadra. A szezont Zerkovitz Béla–Szilágyi László Csókos asszony című csupa élet, csupa játék operettje zárja. 

Az évad az ifjúság számára is élvezhető, a felsősöknek és a középiskolásoknak pedig mind az öt nagyszínpadi előadás elérhető a bérletben, valamint bemutatnak számukra egy iskolai térben játszott színházi nevelési előadást, illetve a középiskolásoknak egy kamaraszínházi játékot.

Az alsós és óvodás bérletesek megnézhetik Csukás István–Bor Viktor–Berkes Gábor–Sajdik Ferenc Pom Pom, avagy Gombóc Artúr a világ körül című zenés meséjét a Rátonyi Róbert Színház vendégjátékaként Kökényessy Ági rendezésében. A korosztály láthatja a Zsadons Produkcióval együttműködésben készülő Thomas Jorda–Pavel Singer Hamupipőke című zenés mesejátékot a Jászai-díjas Zsadon Andrea rendezésében. 
A Sopron Balett a Harangozó-díjas Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov koreográfusok vezetésével tavasszal egy mesebalettel ajándékozza meg a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában