Premier októbrben

2023.08.28. 11:22

A Koldusopera olvasópróbájával megkezdődött az észak-komáromi Jókai Színház új évada

Kisalföld.hu

Az évadnyitó társulati ülés után kedden már a Koldusopera első olvasópróbájával vágott neki a 2023/2024-es szezonnak az észak-komáromi Jókai Színház. Bertolt Brecht és Kurt Weill zenés játékát Sebestyén Aba állítja színpadra. A marosvásárhelyi színész-rendező erdélyi alkotócsapattal érkezett: Sós Beáta a díszleteket, Hatházi Rebeka a jelmezeket tervezi, míg Macaveiu Blanka a koreográfiáért felel. 

A darabot Sebestyén Aba állítja színpadra, aki erdélyi alkotócsapattal érkezett Észak-Komáromba. FOTÓ: Bárány János

Sebestyén Aba az első olvasópróbán egyebek mellett arról mesélt a komáromi társulatnak, hogy Brechtet, aki megújította a színházi szemléletet, s már-már agitatív módon igyekezett állásfoglalásra késztetni a közönséget, kicsit minden előadásába szereti bevinni, illetve szeret a brechti színház eszközeivel élni. A kérdés az, miként lehet eredetinek lenni ezzel a szöveggel kapcsolatban, amely legalább ötven bemutatót ért meg csak a magyar színpadokon. A rendező kiemelte, egyszerre szeretné megmutatni a Koldusopera szenvedélyes, romantikus történetét és az éles, okos, őszinte társadalomkritikát, amely mindig, minden esetben megtalálja a kapcsolódási pontot a jelennel. Mint fogalmazott, ez egy nyitott munka: arra számít, hogy a szikár alapszövegre építve az aktuális kapcsolódási pontokat helyben találják meg, a társulattal közösen. 

A produkció szereplői a keddi olvasópróbán először találkoztak a díszlet- és jelmeztervekkel. Sós Beáta megemlítette, hogy egyik fő inspirációforrása a Szárnyas fejvadász-filmek világa volt: a fémes, rideg, túlszennyezett város, éles neonfényekkel megvilágítva. A jelmeztervekkel érkező Hatházi Rebeka a kortárs kabaré, a punk – illetve a punkkabaré, például a The Tiger Lillies –, valamint a német expresszionizmus világából merített ihletet. 

Bicska Maxi szerepében Orosz Ákost láthatja majd a közönség. A teátrum élő zenei kísérettel tűzi műsorára a Koldusoperát.

A Koldusoperát október 6-án mutatja be az észak-komáromi Jókai Színház. Bicska Maxi szerepében Orosz Ákos m. v. látható, Peachumot, a kolduskirályt Mokos Attila, Peachumnét Holocsy Krisztina, a lányukat, Pollyt Gál Sára egyetemi hallgató alakítja. Tigris Brownként Szabó Viktort, Lucy szerepében Bencsík Stefániát, Kocsma Jenny­ként Kiss Szilviát láthatjuk, a narrátor Szebellai Dániel. A további szerepeket Matusek Attila, Olasz István, Béhr Márton, Bernáth Tamás, Köleséri Sándor m. v., Fabó Tibor, Skronka Tibor, Nagy László, Molnár Xénia és Holocsy Katalin játssza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában