Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál

2023.06.12. 13:56

Provokatív művészet a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzenben

Underground Művészeti Fesztivál helyszíne volt Tatabánya, azon belül is a Bányászati és Ipari Skanzen. A szervezők a fesztivált ötletesen „Dadabányának” nevezték el, utalva ezzel a több mint százéves dadaizmus művészeti irányzatra, amely látszatra értelmetlen, vad, öncélú, szemtelen és nem utolsósorban provokatív művészeti ág, de létezik.

Kiss T. József

Akcióban a Létrák: a zenekarok nemcsak hangszereket, de egyéb eszközöket is megszólaltattak.

A kora délutáni kapunyitást követően a fesztiválra érkezők létszáma fokozatosan nőtt, ahogyan az elfogyasztott sörök, fröccsök literje is. A zenekarok egymást követve hangoltak, majd csaptak a húrok közé, vagy éppen a fémlétrát hangszernek, dobnak használva játszottak más, különleges eszközökön. Sorrendben a Giliszta, a Létrák, a Totoro, majd a fiatal erőkből álló, tatabányai illetőségű Későn Érők következtek. A koncertek sorát a Rühös Foxi és a Tudósok zárták. 

Féltucatnyi zenekar egymást követve hangolt be a színpadon, majd „nyomták” az alternatív zenét a hozzá való vad mondanivalóval. Előtte Réz András esztéta, a fesztivál „lélekvezetője” Hermész szerepében köszöntött minden résztvevőt és nem csupán konferálta a zenekarokat, de a tőle megszokott humorral, jó poénokkal fűszerezve néhány kulisszatitkot is elárult, bemutatva a zenekarokat. A punkzene egyik hazai „királya”, a szegedi CPG zenekar egykori énekese, Benkő Zoltán, alias „Güzü” is a Tatabánya-Dadabánya Művészeti Fesztivál vendége volt, akit Réz András esztéta kérdezett. Kiderült, hogy a ’80-as években a punkzenekar fiatal tagjait erőszakra buzdító dalszövegek miatt börtönbe zárták. 

A Dadabánya mottója: „Készülj az útra, barátom azúrban, ne higgyünk többet a lazúrban. Mert ha egyszer széthasad az ég, Dadabánya lesz az egyetlen menedék.” Röviden összefoglalva ez a Dadabánya. 

A zene, az irodalom mellett a festőművészek is elkezdték a munkát. A kortárs „festők társasága” Szurcsik József festőművészt egy napra a művésztábor vezetésével bízták meg. A nap végére kilenc művész kilencféle technikával festette a remekműveket, ame- lyek a tatabányai Kortárs Ga- lériába kerülnek. Szurcsik József elmondta, jó, hogy van egy ilyen hely, mint Tatabánya, ahol nem feltétlen a „fősodorban” lévő művészeknek is van lehetőségük megmutatkozni. 

Kammerlohr-Kováts László, a Kortárs Galéria vezetője, a Dadabánya ötletgazdája és megvalósítója, főszervezője elmondta: – Amivel többet tudunk adni, az a szabadság érzete, kötetlen és őszinte lég- kör van itt. A zenekarok azért vannak itt, mert szeretnek zenélni. Erre a rendezvényre azok jönnek, akik hasonlóan gondolkodnak és szeretik ezt a műfajt. A szórólapunk alján is feltüntettük: „Szabadság megőrző, friss levegő, sugárveszély!” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában