Éjszakai programok

2023.06.24. 20:43

Misztikus, különleges, szórakoztató, meghökkentő programok a Múzeumok Éjszakáján Győr-Moson-Sopronban - sok-sok fotó, videó

Színes programok tömkelege várta idén is Győrben az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján.

Simon Roberta

A Rómer Flóris Múzeum ezúttal kilenc helyszínen, több mint 50 programmal készült a különleges szombat estére. Az állandó és időszaki kiállítások és tárlatvezetések mellett, koncertekkel, kreatív foglalkozásokkal, kalandjátékokkal, felfedezőtúrákkal kerülhettek közelebb a múlt emlékeihez az érdeklődők.

Óriási fotógaléria

A győri programok fő tematikája a western és a vadnyugat hangulat volt, hogy megidézzék a cowboyok és indiánok korát. Tematikus bemutatók, tánc, zene, bikarodeó és whiskyk kóstoló is a kort idézte. Emellett a török hódoltság és a végvár visszafoglalás, a mágikus boszorkányságokba is betekintést kaphatnak a látogatók. Előbbihez kapcsolódva a végvári vitéz bemutató ágyúdörrenéssel volt ismét a legkedveltebb látványosság. 

A Várkazamata sötét és rejtett, izgalmas zegzugai is sokakat vonzott, ismét lámpás vezetést szerveztek, illetve történelmi divatbemutatót is tartottak a régi várfalak között.

Új tárlatok is debütáltak a különleges estén, hiszen a Múzeumok éjszakáján olyan különlegességekben lehet része az érdeklődőknek, amit máskor nem tapasztalhatnak meg a múzeum kiállítótereiben.

A Zsinagógában megnyitották a Selényi 70 – Lehetséges létezés(ek) című kiállítást, amelyen az idén hetvenéves művész eddigi munkásságából válogatott művei tekinthetők meg.

A Püspöki Udvarbíróházban Amulettől a szenes vízig – Sötét varázslatok kivédése és egyéb mágikus gyakorlatok emlékei a Kisalföldön címmel nyílt tárlat.

A Kisalföld területéről ismert mágikus eszközöket és eljárásokat – azon belül is főként a bajelhárítás praktikáit – bemutató kiállítás évezredek emlékeiből nyújt válogatást. A tárlatvezetésen a múzeum műtárgyainak segítségével, a látogatók bepillantást nyerhettek az őskortól a 20. századig gyakorolt szokásokba, s felfedezhették a társadalmi rétegeken és vallásokon átnyúló párhuzamait az időszaknak.

Az elszánt nyomozóknak, találékony kódfejtőknek és a kulturális kalandozóknak pedig különleges, QR kódfejtő és térképes nyomozó játékokkal csillapították a szomját a Múzeumok éjszakáján.

Pannonhalmán a Múzeumok Éjszakáján orgonahangversenyt rendeztek a Főapátságban. A pannonhalmi Boldogasszony-kápolna Elgasz Ferenc győri orgonaépítő mester által 1820-ban épített, hatregiszteres pozitív orgonája az egyházmegye, valamint a Kisalföld legértékesebb és legérdekesebb történelmi orgonája. A kivételes hangzású hangszer szombaton szólalt meg újra az erdélyi orgonaépítőmester, Bors László műhelyében történő teljes körű felújítást követően.

Tényőn a Múzeumok Éjszakájára újra kinyitották a misztikus atombunker kapuit. Akkora volt az érdeklődés, hogy az összes, még a hajnali vezetett túra időpontjai is beteltek. Talán azért is vonzott sokakat a nem mindennapi hely, mert egyfajta időutazáson vehettek részt az érdeklődők a hidegháború korába. Az ország egyik legjobb állapotban fennmaradt vezetési pontjának nyolc milliméter vastag, gáz- és lökéshullám biztos ajtaját csak ilyen és ehhez hasonló ünnepeken nyitják ki. A túra szakvezetéssel, a kiállított tárgyak bemutatásával egybekötött volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában