Tánc és öröm

2023.05.19. 16:16

Bemutatták a 18. Magyar Táncfesztivál programját Győrben - videó fergeteges cigánytáncról

A Fitos Dezső Társulat Ta Ven Baxtale! - Legyetek szerencsések! című cigánytánc részletével robbant be pénteken a 18. Magyar Táncfesztivál a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén, ahol ismertették az idén öt napos fesztivál programjait.

Simon Roberta

Fotók: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

- Ez kis ízelítő volt, abból a színes és vibráló 18. Magyar Táncfesztiválból, amivel készülünk június 12 és 16 között - kezdte köszöntőjét Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

- Ismét a tánc fővárosává válik egy hétre Győr. Estéről estére mutatkoznak be hazai és nemzetközi társulatok, együttesek különböző stílusban egy kis varázslatot hozva magukkal. Idén a fő fókusz a győri kötődésen volt, ami mellett nemzetközi előadások is helyet kaptak a 10. Színházi Olimpiához csatlakozva - emelte ki Velekei László.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédében kiemelte, hogy továbbra is fontos számukra a kultúra fenntartható fenntartása. - Színes tánckultúra él városunkban, amit idén nemzetközi szintre emeltek a szervezők. Hiszen a Magyar Táncfesztivál több mint a Győri Balett - tette hozzá a polgármester, aki azzal zárta beszédét, hogy továbbra is figyeljünk egymásra, hogy mozgásban tudjunk maradni.

Kiss János fesztiváligazgató ismertette az ötnapos táncfesztivál programjait. - Ez az egy hét, minden évben a táncművészek családjának ünnepe. Sokszínű a magyar táncélet és 18. Magyar Táncfesztivál, amihez nagy örömünkre a 10. Színházi Olimpia keretében olyan nemzetközi együtteseket is meghívattunk, mint a Szlovák Nemzeti Balett - emelte ki Kiss János, majd átadta a szót az együttes igazgatójának. Nina Poláková elmondta, hálásak a meghívásért és bízik benne, hogy helye van a világnak ilyen és ehhez hasonló együttműködéseknek.

- Szeretnénk felfrissíteni és hosszútávon megtartani a régre nyúló kapcsolatunkat a Győri Balettel. Öröm és megtiszteltetés, hogy mi nyithatjuk meg a 18. Magyar Táncfesztivált június 12-én a nagyszínpadon, ahol négy rövid részből álló estet mutatunk be a győri közönségnek - fejtette ki Nina Poláková. A négy külön kis darabrészletet különböző koreográfusok, különböző világvárosból álmodták meg. Nem csak az előadások stílusa más, de történetüket is különböző módon dolgozták fel az alkotók. Így minden tánckedvelő megtalálja a saját stílusát.

Kiss János kiemelte, hogy a Szlovák Nemzeti Balett mellett látogatást tesz Győrben a Koreából érkező Mutdance, akik 14 női táncosból álló együttes.

- A táncot szerető közönségnek olyan csemegékkel is készülünk esténként mint: latin hangulatú társastánc, salsa, kubai ritmusok, illetve érkezik az argentin tangó világbajnok, Budai László is. A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékeinek vizsgaelőadását is láthatják, Kulcsár Noémi Tellabor elhozza nekünk a Balatont, így lubickolhatunk is a táncban a kortáselőadás alatt - sorolta a fesztiváligazgató.

Csepi Alexandra a Győri Balett dramaturgja ismertette, hogy a balettegyüttes egy új gyermekelőadása debütál a 18. Magyar Táncfesztiválon, a Maszkabál 2., amit szintél Gryllus Vilmos zenéjére álmodtak meg. - Néhány éve indítottuk el a legkisebbeknek szóló Tánci Tánci programunkat, ami akkora érdeklődésnek örvend, hogy tavaly óta kéthetente matinéelőadásokat tartunk gyermekjóga és minibalett órákkal karöltve. A Maszkabál első részét is annyian szerették, hogy nem hagyhattuk ki a folytatást.

Két nap alatt elfogyott az összes jegy az új bemutatóra, de ne bánkódjon senki, hiszen újabb időpontokat tűzünk ki a Maszkabál 2-re - nyugtat meg minden érdeklődőt Csepi Alexandra. Kiss János hozzátette, hogy a fesztiválra egy kortárs esttel is készülnek a Győri Balett művészei: Az egy lépéssel közelebb esten láthatják a Műanyag szimfónia és a Tales of life darabokat.

A fesztivál zárónapján a táncházaké és a hagyományőrző muzsikáé lesz a főszerep. Fellép a Fitos Dezső társulat azzal az előadásukkal amiből ízelítőt adtak a sajtótájékoztatón. - A Magyar Táncfesztiválon nevelkedtem, hiába nem élek már a városban, nekem mindig is Győr marad a tánc városa és az együttessel ide haza járunk - emelte ki Kocsis Enikő. - Örülünk, hogy végre Győrbe is elhozhatjuk a Ta Ven Baxtale! - Legyetek szerencsések! táncszínházi előadásunkat, ami egyfajta fúzió a cirkusz és a zenészek világával. A produkciónkban a cigánymesterségeket mutatjuk be a tánc nyelvén - fogalmazott Kocsis Enikő.

Az öt napos 18. Magyar Táncfesztivált a moldvai és a szezonzáró táncházzal zárják a Rómer-házban. - Nem csak a néptánc lépéseit lehet elsajátítani este, játszóház, kiállítás, kézműves bemutató és folklór előadással is készülünk - sorolta Kakuk János a néptáncmozgalom jeles képviselője és a Kisalföld Kulturális Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában