Emberi történetek kis humorral

2023.04.28. 14:38

Pribojszky Mátyás A boszorkány című novelláskötetét mutatták be Tatán

A Könyves Szerda programsorozat részeként a Német Nemzetiségi Múzeumban rendezték meg Pribojszky Mátyás: A boszorkány című novelláskötetének bemutatóját április 19-én.

Kiss T. József

Petrozsényi Eszter  színművész és Dományi Zsuzsanna könyvtáros a könyvbemutatón.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár (MZSVK) és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület által szervezett eseményen Petrozsényi Eszter színművész mutatta be a könyvet, beszélgetőtársa Dományi Zsuzsanna könyvtáros, az MZSVK munkatársa volt.

A boszorkány, a 2014-ben elhunyt citeraművész-író 10. kötete, melyek közül a Kiáltás, a Gondolatunió és a Shalmyra az elmúlt években posztumusz jelent meg.  A művész özvegye, Petrozsényi Eszter elmondta, hogy Pribojszky Mátyás (1931. 06.24-2014.10.17) írói pályafutása élete apróbb, humoros történeteinek papírra vetésével kezdődött. Az alkotás folyamata jó érzéssel töltötte el, hogy, ezt követően, kreativitását és fantáziáját, saját gondolataival játszva, kitalált, elképzelt történeteket is írt.

A kötetből Pribojszky Mátyás özvegye, Petrozsényi Eszter színművész olvasott fel részleteket. Fotók: Kiss T. József

A boszorkány című kötet történetei hasonlóan az ezt megelőző könyvekhez, hűen tükrözik az író életszeretetét és éleslátását, s természetesen, az olvasók örömére, nem hiányzik belőlük a humorérzék sem. Megtalálható bennük azok az erények, amelyek stílusát olvasmányossá, minden korosztály számára élvezhetővé teszik. Elbeszélései mindig a mából, a körülöttünk lévő jelenségekből indulnak ki, majd azokat továbbgondolva, gyakran meglepő végkifejletig jut el az író. Ezek a végső tanulságok gyakran meghatóan emberiek, mindig reményt sugallnak. Az írásokból nem hiányzik a szerzőtől megszokott humor sem.

A kiadványt az érdeklődők megtalálhatják a tatai könyvtárban.

Zenélt és tanított

Pribojszky Mátyás (1931-2014) nem csak írt, de elsők között az országban megkapta a citeraművészi engedélyt és bejárta ország-világot. Albániát kivéve minden európai országban megfordult, fellépett Japánba, az Amerikai Egyesült Államokba. Később itthon citerazenét tanított. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában