A lét és a lélek mélységeiben

2023.04.03. 15:09

Muzsnay Ákos grafikusművész tárlata nyílt meg a tatai várban

A tatai vár első emeleti időszaki kiállítóterében nyílt meg a Kuny Domokos Múzeum legújabb tárlata. Muzsnay Ákos Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásait május 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Kiss T. József

Muzsnay Ákos életműve tengelyében grafikák és egyedi rajzok állnak a rézkarctól a nagy méretű, finom tónusokkal modellált krétarajzokig. Munkáin különös terek­ben magányos, arctalan, titokzatos alakokat látunk. A művész képei a lét és a lélek mélységeibe vezetnek. Munkásságát egyéni kiállítások sora kíséri, és az országos grafikai, vala­mint érembiennálék díjai, továbbá számos egyéb szakmai díj igazolja. Életművét 2006-ban Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el. 

Muzsnay Ákos és Kövesdi Mónika a megnyitón.

Muzsnay Ákos a megnyitón megköszönte, hogy kis időre „a vár kapitánya lehetett”. Elmondta, 1977 óta kiállító grafikus- és szobrászművész, példaképei Kőrösi-Csoma Sándor és Kondor Béla. Ő is, mint sokan mások, gyerekkorában kezdett rajzolni, csak nála ez megmaradt. Mindig szeretett rajzolni. Budapesten született, Tatára hozta a sors, először csak kis ideig, hiszen válogatott tornászként sokszor járt az edzőtáborban, aztán később állandó lakhelye lett a város. A mostani kiállítása keresztmetszetet ad eddigi munkásságáról, 31 képet állított ki, egyfajta válogatást az elmúlt évtizedek terméséből. Most rézkarccal foglalkozik, ezt szeretné folytatni. 

A tárlatot Jász Attila költő ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A megnyitón közreműködött Huszárik Kata színművész, aki Jász Attila írásaiból olvasott fel részleteket, illetve Grencsó István zenész fuvolán. 

A megnyitón Jász Attila írásaiból Huszárik Kata Jászai Mari díjas színésznő olvasott fel részleteket.

A tárlat a vármúzeum nyitvatartási idejében – keddtől vasárnapig 9–17 óra között – látható május 28-ig. 

 


 

Muzsnay Ákos nagy méretű táblaképei, képei a lét és a lélek mélységeibe vezetnek. A felvételen: Huszárik Kata, Grencsó István és Muzsnay Ákos. Fotó: Csíkos Gábor/Kuny Domokos Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában