Zarándokútra a művészet szárnyán

2023.04.05. 21:06

Alkotók az apátság ihletésében - Hatodik éve nyitja kortás művésztárlatát Pannonhalma - fotók

Nagyszerdán nyitott hatodik alkalommal a kortárs művésztárlat Pannonhalmán, az apátságban. A megnyitó a Zarándoklat című időszaki kiállításról szólt, leleplezték Kisspál Szabolcs alkotását, egy márványtáblát, valamint megjelent a művész kötete is.

Bella Violetta

Fotó: Csapó Balázs

Leleplezték a márványtáblát

Kisspál Szabolcs képzőművész alkotásaként egy márványtáblát lepleztek le, mely bár őrzi a Vörös Rabbi, David Victor Tulman emlékét, aki az apátság falai között lelt menedékre 1919-ben, mégis elsősorban műalkotás. Az apátság főbejáratától jobbra egy huzatos átjáróban üzeni a zsoltárra is utalva a menedékből szabadulni vágyó szavait: Nyissátok ki a kaput. Ugyanezen címen megjelent a művész kötete is, mely a történelmileg hiteles elemeket fiktív tárgyakkal és párbeszéddel kiegészítve eleveníti meg Tulman lehetséges életét. Az alkotást Mélyi József, az apátság művészeti tanácsadója mutatta be. 

A Zarándoklat

A főkönyvtárban Kiss Zsolt, a Szent-Márton Bazilika orgonistája jóvoltából a Podkoniczky Orgona megszólaltatása mellett nyitották meg a Zarándoklat című időszaki kiállítást.– A zarándok idézőjelesen meghal a mellékes dolgoknak és elindul a lényeg felé – idézte egy teológus gondolatát Sarkadi Mónika az apátság kulturális iroda vezetője. 

– Öt éve épp nagyszerdán nyitott meg a kibékülés című kiállítás, mely az első volt az apátság új koncepció szerint felépülő kortárs művészeti tárlatainak sorában. Most a zarándoklat évében ismét nagyszerdán van a megnyitó, ismét hat művész alkotását látjuk és ismét Mélyi József a kurátor. 

Remény és jövő

Dejcsics Konrád elmondta minden szerdán imádkoznak azokért, akik hazánk reményét és jövőjét jelentik, köztük a művészekért és értelmiségiekért, akik Ferenc Pápa szavvai szerint szépséget adnak a világnak, nehogy reménytelenségbe süllyedjen. Megköszönte mindazok hozzájárulását, akik e tárlattal is a reménytelenség ellen küzdenek. A kiállítást Wirth Imre író saját írása felolvasásával nyitotta meg. 

Sátor, labirintus, szuvenír ezek a hívószavak ihlették a kortárs művészeket, Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja, Pataki Luca, Szekeres Alexandra, Szimán György, Visnyai Zoltán, akik a megnyitón a kurátorral együtt vezették végig a megnyitóra érkező vendégeket a kiállítótérben. A sátort Szent Benedek kapcsolta a zarándoklat fogalmához, míg a labirintus azok tere volt, akik nem tudtak nagyobb útra kelni, a szuvenír pedig a zarándoklatról való bizonyíték volt hajdan. Visnyai Zoltán az alkotók egyike az alkalmazott grafika világából indult a kiállítás felé, és a Bibliai iránymutatásokat próbálta objektivizálni: milyen diszfunkcionális útjelzőkkel fejezhető ki Isten egyenese, amiről a Biblia ajánlása szerint nem éri meg letérni se balra, se jobbra.

Az alkotás belső zarándokút

Mélyi József azt mondta, a kiállítás nem kiszámítható. – Hasonlóan egy zarándoklathoz nem biztos hogy ugyanazon a módon és ugyanazzal a célokkal jövünk haza, mint ahogyan elindultunk. Minden alkotó saját belső zarándok útjának is tekintette az alkotást, ez a legnagyobb összetartó ereje a kiállításnak.

A kiállítás november 11-éig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában