Arcok játéka

2023.03.28. 15:36

Lévai Ádám képgrafikus alkotásaiból nyílt kiállítás Tatán

A Tatai Református Gimnázium (TRG) impozáns aulája immár jóval több, mint egy évtizede szolgálja kiállítások befogadását és nyújt bemutatkozási lehetőséget képzőművészeknek. A MIND – Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére – Galériában elsősorban tatai és környékbeli alkotók munkáit ismerheti meg a nagyközönség. Egy-egy tanévben általában öt kiállítást szerveznek.

Kiss T. József

A legutóbb Lévai Ádám grafikusművész, művész-tanár „Ima” című tárlata nyílt meg. A megnyitón a gimnázium tanulói közreműködtek, Szedresi Márton verset mondott, Molnár Dániel és Molnár Eszter csellón, illetve zongorán játszott. A szakmai megnyitót Kövesdi Mónika művészettörténész tartotta, aki ismeri és mélyen belelát a grafikusművész világába. A galéria nyitása óta szokássá vált egy magyar népdal közös eléneklése ilyen alkalmakkor, ami rendszerint A csitári hegyek alatt című dal, mely ezúttal is szépen hangzott az aulában. 

Kövesdi Mónika: „Elmélyült és különleges irányú kommunikáció az Ima. Formális vagy szabad módon, vagy csak érzés formájában, szinte szavak nélkül, szemmel nem látható, kézzel nem fogékony lény felé tapogatunk, ez a kommunikációnak valószínűleg a legkülönlegesebb formája. Az arc, a karakterrajz Lévai Ádám grafikusművész kedvenc témája. Sorban, egymás után engedjük magunkhoz a képeket, majd lássunk a figurák bőre alá, hogy eljussunk a különböző érzelmek után a hétköznapok sarából felemelő, önfeledt, felfelé szálló ima gondolatáig.” 

Lévai Ádám elmondta, tavaly pünkösdkor jött a gondolat, mikor meglátta az imádkozó emberek arcát, mimikáját a református templomban. Nagyon érdekesnek találta azokat, figyelte az arcok játékát. Ez volt az alap, beindult a fantázia, a mostani tárlat erre az anyagra épült. Az alkotó emlékezetből tud arcokat rajzolni, volt időszak, amikor fantomképeket rajzolt a rendőrségnek. 

A gimnázium galériájában 33 alkotás látható a falakon, melyek fatáblákra készültek. Lévai Ádám grafikusművész „Ima” című tárlata április 20-ig látogatható, iskolai előadások napján. A tanév utolsó kiállítása a MIND Galériában április végén nyílik, amelyen Váradi Lili, a Tatai Református Gimnázium végzős, képzőművészeti pályára készülő diákja mutatkozik be. 

Lévai Ádám grafikusművész „Ima” című kiállítása április 20-ig tekinthető meg a MIND Galériában. Fotó: K. T. J.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában