Kicsiknek és örökifjaknak

2023.03.17. 20:29

Gyigyimóka - Meglestük a Vaskakas Bábszínház új premierjét - videó, fotók

Szilvakék egyenruhában, a dallamok hátán három mesével érkezik az Elvarázsolt Tűzoltó Zenekar egyenesen a Vaskakas Bábszínházba. Gyigyimóka bohókás történetein keresztül mutatja be a mindenkiben élő tiszta ártatlanságot.

Dániel Viktória

Pillanatkép a Gyigyimóka főpróbájáról.

Fotó: Huszar Gabor

A színészi játék és a kesztyűbábok varázsa egyesül a Vaskakas Bábszínház legújabb Gyigyimóka története című darabjában, melyet vasárnaptól láthat a kis- és nagyközönség.

A szövegkönyvet Markó Róbert írta a Kossuth-díjas Mészöly Miklós műveit, valamint a József Attila- és Kossuth-díjas Tandori Dezső versét felhasználásával. A darabot Bartal Kiss Rita rendezte.

– Eddig csak kevés tapasztalatom volt bábokkal, így rengeteg kihívást tartogatott számomra ez az előadást. Kesztyűbábok esetén viszonylag kis fejjel, testtel kell kifejezni mindent, amihez nagyon finom mozdulatok kellenek. Emellett mivel nem paraván mögött vagyunk a testünkkel és a mozdulatainkkal is játszanunk kell. De egyben ez a szépség is ebben a műfajban – mondta el Urszinyi Ádám, aki többek közt a kelekótya cintányéros alakítja, aki nem mellesleg gitáron játszik.

Dunai Júlia a mindig szomorú fuvolás bőrébe bújik, aki ukulelét penget.

– Gyigyimóka igazából mindannyiunkban benne van. Ez az álomszerű tisztaság bennünk él. A kesztyű bábok sokféle játéka, és néha szürrealistássá is kapcsolódik ehhez. Néha hosszú lábuk és karjuk van, máskor ici-picik. De ez a fajta sokszínűség nagy pontosságot is kíván, ezért rendkívül nehéz műfaj. Ráadásul egyikünk sem hivatásos zenész, így a hangszeres részek, külön gyakorlást és odafigyelést igényeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában