Jubileum

2023.01.18. 09:56

Kitaibel Pál Természettudományos Asztaltársaság:700. összejövetel Sopronban

A Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaság 700., jubileumi összejövetelét tartották a Perkovátz-Ház Daruka termében kedd este. Az eseményen dr. Bartha Dénes tartott előadást az asztaltársaság eddigi történetéről, érdekességeiről, legfontosabb eseményeiről.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

A jubileumi összejövetelen dr. Bartha Dénes tartott előadást a Perkovátz-ház Daruka termében. 

A hétszázadik összejövetelt tartották kedden  - fotók

Kitaibel Pál >>

A Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaság természettudományokkal foglalkozó soproni személyek önkéntes, kötetlen társulása. Egy olyan közösség, amelyben nincsenek szabályok, csak szokások. Azok viszont időtállóak, 1934 óta ugyanazon elvek mentén működnek: minden hónap második keddjén tartanak közös vacsorával egybekötött előadásokat, ami kötetlen beszélgetésekkel zárul. Tagjai rotációban vezetik az üléseket, minden hónapban az előző előadó a soros elnök.  Érdekesség, hogy a tagok polgári foglalkozásuk, fő szakterületük mellett mindannyian jeleskednek valamilyen amatőr tevékenységben is. Az asztaltársaság választott tisztségviselők nélkül működik, alapszabály, tagdíj nélkül. 

A létszám jelenleg 29, a tagok ajánlása alapján, meghívással lehet a közösségbe bekerülni. Sopron polgári életének jellegzetes színfoltja az asztaltársaság. 

A 700. ülés levezető elnöke, dr. Kárpáti György büszkén mondta, hogy az asztaltársaság tagjai között 10 díszpolgárt tartanak nyilván, a soproni utcanevek között pedig 9 olyat találunk, amelyet tagjaikról neveztek el. A jubileumi programra meghívták Farkas Ciprián polgármestert és dr. Fábián Attilát, a Soproni Egyetem rektorát is. A polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, ez a közösség ékes példa rá, hogy civil kezdeményezésre milyen értékes szerveződések alakulnak a városban. - A soproniság lényege, igazi kovásza ez a társaság - mondta, majd gratulált az asztaltársaság két tagjának, a decemberi városi hűség napi ünnepségen Pro Urbe Sopron-díjjal kitüntetett dr. Kárpáti Györgynek és a Civitas Fidelissima-díjas dr. Bartha Dénesnek. Fábián Attila is elismerő szavakkal szólt és kifejezte azon szándékát, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot az asztaltársaság és az egyetem között. Javasolta, a közeli jövőben tartsanak egy kihelyezett ülést, baráti beszélgetést a Soproni Egyetemen.

A jubileumi összejövetel a hagyományokhoz híven apropót adott egyfajta összegzésre, visszaemlékezésre. Dr. Bartha Dénes előadásában beszélt az asztaltársaság eddigi történetéről, tagjairól, összejöveteleiről. Érdekes momentumokat és beszédes statisztikákat emelt ki, hangsúlyozva, hogy alapításától, 1934 óta vezetik az ülések jegyzőkönyvét, amelyeket hat vaskos kötet tartalmaz, a hetedik most íródik. Mint mondta, az asztaltársaság ötlete dr. Graeser Frigyestől származik, aki Nagyszebenből került Sopronba. Az első összejöveteleket a Pannónia éttermében tartották. Négy alkalommal szakították meg a folytonosságot, először 1944-ben a német megszállás miatt. A második szakasz 1951-ben a 135. összejövetellel szakadt meg az ismert politikai légkör miatt, amelynek enyhülésével 1954-ben ismét összehívták a tagságot. A leghosszabb kényszerszünet 1956-tól 1966-ig tartott, amikor is Csatkai Endre élesztette újjá a társaságot. Az utolsó megszakítás a Covid-járvány miatt volt 2020 szeptemberétől, 2021 júniusáig. 

Bejelentették, hogy elkészültek a jegyzőkönyvek digitalizációjával, s a tagság megszavazta, hogy azokat tegyék nyilvánossá, bárki számára elérhetővé. Dr. Bartha Dénes a jubileumra egy kisebb kiadvánnyal is készült az összejövetelek, közös kirándulások rövid leírásával és érdekes statisztikákkal. A 800. ülés 2033 februárjára várható, addig az ünnepi alkalomig kitartást és jó egészséget kívánt tagtársainak az előadó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában