A lánglelkű költő születésének 200. évfordulóján

2023.01.05. 15:58

Elsőként koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát Győr szívében - videó, fotók

A Rákóczi Szövetség helyi szervezete tartott elsőként megemlékezést a Petőfi-szobornál a kisalföldi megyeszékhelyen a költő születésének bicentenáriumán.

Simon Roberta

Petőfi Sándor ikonikus győri szobránál tucatnyian emlékeztek a 19. század leghíresebb magyar költőjéről.

Fotó: Huszar Gabor

A Rákóczi Szövetség győri szervezetének tagjai csütörtökön elsőként tartottak megemlékezést Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a megyeszékhelyen. Győrben az Eötvös parkban álló Petőfi szobornál (Kiss István alkotása) idézték meg a tagok a költő győri tartózkodásának emlékeit.

- 1963 óta áll a parkban Petőfi Sándor emblematikus szobra. A költő 1842-ben járt először városunkban, egy győri orvos, Kovács Pál vendégeként. Több versének kézirata itt maradt. Emellett a költő 1847-es felvidéki utazását bemutató levelek megjelentek a Hazánk című, akkor már magyar nyelvűvé vált győri lapban - mondta el a megemlékezést szervező Pintér Ildikó, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke.

Az emlékmű megkoszorúzása után Csepi Szilveszter, a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum végzős diákja, többszörösen díjazott versmondó szavalta el Petőfi XIX. század költői című költeményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában