Múltidéző emlékek

2023.01.21. 12:19

A Rábaközi Napok emlékei - Országos hírű volt a térség értékeit bemutató programsorozat

A Rábaközi Napok programsorozat Csorna és környékének egykor nagy hírű eseménye volt. A térség hagyományait, értékeit vonultatták fel. Ötvenöt évvel ezelőtt rendezték meg az elsőt.

Cs. Kovács Attila

1968-ban rendezték meg először a Rábaközi Napok programsorozatot Csornán. A térség néprajzi értékeit, kulturális hagyományait mutatták be a helyiek aktív részvételével. 2013-ig még további tizennyolc követte az elsőt. 

Szalay Balázs csornai helytörténész szeretné feldolgozni a Rábaközi Napok történetét. Munkáját az összegyűjtött programfüzetek és az intézőbizottság iratai segítik, illetve a szemtanúk visszaemlékezései. 

Szalay Balázs gyűjti a Rábaközi Napok emlékeit. A képernyőn az 1969-es lakodalom egy jelenete látható: az előtérben Szeiman Lajos, mögötte Lukács Pál. 
Fotós: Cs. Kovács Attila

A Rábaközi Napokon bemutatták a népi hagyományokat, az új kulturális, gazdasági és sporteredményeket. 1972-ig évente, majd 1981-ig három­évente rendezték meg. A rendszerváltás időszakában sem halt el a kezdeményezés, ami nagyban köszönhető Horváth Győző néprajzkutatónak, aki 1996-ig fogta össze a sorozatot. 
A 2000-es évek elején Sebestyén Katalin könyvtárigazgató szervezte lelkesen az eseményeket. Ám az 1970-es évek virágkorát már nem lehetett visszahozni. Az egykor nagy tömegeket vonzó kulturális seregszemle utolsó eseménye 2013-ban volt: hagyományőrzők közreműködésével megidézték a csornai csatát. 

– A Rábaközi Napok idején egy hétre díszbe öltözött a város, és esténként megtelt a Beloiannisz, ma Premontrei park. Neves művészek léptek fel, de az amatőr művészeti csoportok színe-java is lehetőséget kapott – fogalmazott Szalay Balázs, aki szeretné összegyűjteni a rendezvénysorozattal kapcsolatos emlékeket. – 1969-ben például a háború előtti csornai lakodalmat újították fel. A hangulatot megalapozta, hogy néhány nappal korábban Kabos László, Kovács Kati, Hofi Géza, Koós János, Magay Klementina és Payer András lépett fel a településen. A múltidézés olyan sikert aratott, hogy a fellelkesült nézők a kordonokra fittyet hányva maguk is beálltak a lakodalmas menetbe. 

A korabeli Kisalföld is beszámolt róla. „A szórakoztatásra szánt műsorokkal egyértékűen fogadták a nézők a rábaközi ­folklór felújítási kísérleteit. Lehet tartalmas műsorokat szervezni naivnak ítélt, sokak szerint rég túlhaladott népi kincseinkből” – írták le az 1969-es hangulatot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában