Adventi üzenet

2022.12.24. 07:18

A beteljesedés öröme - Veres András, győri megyéspüspök ünnepi gondolatai

Gyermek adatott nekünk, a Béke Fejedelme. (Vö. Iz 9,5)

Veres András római katolikus püspök, a győri egyházmegye főpásztora.

Fotó: Csapó Balázs

Pilinszky János szerint „Életünk nemcsak cselekedetek, de talán még inkább a várakozás iskolája”. A várakozásnak jelentős szerepe van személyiségünk, emberi kapcsolataink alakulásában. Ma különösen igaz ez, amikor életünkben minden a gyorsasággal van összefüggésben: vonat, repülőgép, étterem, nyelvtanulás stb. Azt vesszük meg, azt választjuk, ami a leggyorsabb. S ezekért képesek vagyunk óriási összegeket áldozni, mondván, az idő pénz. Úgy gondoljuk, hogy boldogságunk feltétele a dolgok gyors intézése. Nem mindenki érti meg, hogy van, ami a természet rendje szerint nem siettethető. „Mindennek megvan a maga órája… Ideje van a születésnek és a halálnak.” (Préd 3,1–2). Vagyis a testi és a lelki születésnek egyaránt. Aki az életünk e minden ember számára adott igazságát felismerte, vagyis hogy a várakozásnak is megvan a maga rendeltetése, az a készület adventi ideje után most, Karácsonykor a beteljesedés örömét élheti át. 

Ez az ünnep Jézus Krisztus születésének a napja. Ő Isten Fia, akit a Mennyei Atya az emberek iránti szeretetből, az ember üdvözítésére küldött a világba. Ez egyszerre isteni és emberi titok. Isten magára veszi az általa alkotott ember természetét (lehajló szeretet), hogy isteni méltóságában részesítse teremtményét (felemelő szeretet). Ezt a szeretetet felismerve kiolthatatlan hála és vágy ébred a szívünkben, hogy Isten szeretetére elfogadóan válaszoljunk. Ugyanakkor rádöbbenünk arra is, hogy ha Isten így szeret minden embert, akkor mi sem tehetünk másként. Vagyis akkor tudunk helyesen válaszolni az Ő szeretetére, ha feltétel nélkül szeretjük embertársainkat. Ez a feltételnélküliség Jézus születésének legnagyobb ajándéka az emberiség számára, miként nekünk is személy szerint és családunknak egyaránt. Ha az effajta viszontszeretés vágy szintjén sem ébred fel bennünk, akkor a Jézus által hozott új emberség még nem született meg bennünk. 

Izajás próféta szerint a Messiás megérkezése után béke és igazságosság honol majd a népek között (vö. Iz 11). Csak a türelmetlenkedőknek mondjuk, hogy a próféta szerint ez azért következhet be, „mert a föld úgy tele lesz az Úr ismeretével, mint ahogy betöltik a vizek a tengert”. (Iz 11,9) Elgondolkodtató! Már kezdjük érteni a bajaink okát… 
Fogadjuk szívünkbe Jézust, a Messiást! Adjunk helyet neki az életünkben! Ismerje meg Őt minél több ember! 
Minden Olvasónak áldott Karácsonyt és békés új esztendőt kívánok! 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában