Könyv

2022.11.21. 19:47

Valós történelmi események ihletik

A mosonmagyaróvári könyvtárban a napokban mutatták be Reisinger Attila legutóbbi, A vasfüggöny árnyéka című kötetét.

Mészely Réka

Vitéz Vilmos, Reisinger Attila és Tuba László a bemutatón. Fotó: K. I.

A hely szelleme, valós történelmi események ihletik meg írásaiban a hegyeshalmi Reisinger Attilát, aki idén új kiadványt mutatott be A vasfüggöny árnyéka címmel. A szerző tizenkilencedik kötetéről Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgatóval beszélgetett a napokban a Huszár Gál Városi Könyvtárban. A könyvből Vitéz Vilmos népművelő nyújtott ízelítőt. A ma már nyugalmazott földhivatali dolgozó Frontbetörés címen jelentette meg első kötetét, novellái válogatásával. Majd ezt követően évről évre jelentkezett egy-egy kisregénnyel. Küldetésének tekinti, hogy a huszadik század tragédiáit átélő kisembereknek emléket állítson írásaiban. Valós történelmi események, valós személyek ihletik meg. Mint mondja, a fikció nem az ő műfaja. 

A Magyar Naplónál megjelent, A vasfüggöny árnyéka című kötetben a Sárvíz című kisregénye mellett öt novellát találnak az olvasók. Az utolsó vagon és A vashíd című novelláit a kitelepítések drámája ihlette. A Helyszíni szemle című novellának a Dudás-per adta a témát, míg A helyőrségparancsnok című novellát Győr 750. évfordulója kapcsán jelentette meg korábban és most ebben a kötetben is olvasható. Témáját Radnóti Miklós tragédiá- ja adja, ami kimeríthetetlen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában