Roisz Vilmosra emlékeztek

2022.10.31. 15:28

Műterem-látogatás megemlékezéssel Sopronban

Tama István

Tama István

Kovács-Gombos Gábor előadását hallgatva emlékezhettek meg tisztelői a 25 éve elhunyt festőről. Fotó: Máthé Daniella

Igazán intim élmény belépni egy festő műtermébe, ezáltal nem pusztán megnézni a képeket, hanem megismerni azt a miliőt is, amelyben a festmények keletkeztek. 

Megőrzött emlékképek, műtermi hangulatok címmel háromrészes programsorozattal emlékeztek Roisz Vilmosra halálának 25. évfordulója alkalmából, így lehetőség volt körbesétálni a II. Rákóczi Ferenc utcai műteremben is. 

A látogatókat Roisz Andrásné Erzsébet fogadta és adott számukra szóban is betekintést az alkotó különleges művészi látásmódjába. 

A festmények mellett korabeli kiállítási plakátok, meghívók, idézetek és újságcikkek tanulmányozásával is elidőzhettek tisztelői, a cikkek között szerepelt lapunk egy 1986. januári írása arról, hogy a festő ugyan nem Sopronban született, de itt kapta művészi indíttatását. A műterem-látogatás után Kovács-Gombos Gábor festőművész az európai művészeti irányzatok hatásait mutatta be Roisz Vilmos képein, valamint a látogatók közösen is felelevenítették a Soproni Művésztelep egyik alapítója, a Pro Urbe Sopron díjjal kitüntetett művész munkásságát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában