Kiemelkedő tevékenységével

2022.09.01. 23:50

Az év alkotócsoportja a Soproni Fotóklub

A magyar fotográfia napja alkalmából kapta meg az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntető címet a Soproni Fotóklub.

Papp Fanni

Soproni Fotóklub elnöke, Hipságh Gyöngyi. Fotó: Szalay Károly

Az eltelt egyéves időszak alatt végzett fotográfiai tevékenységével a Soproni Fotóklub elnyerte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által alapított Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2022 kitüntető címet. 

– Meglepetésként ért, hogy idén mi lettünk az év alkotócsoportja. Tavaly a harmadik helyen végeztünk, úgy tudtuk, idén másodikak lettünk, azonban az utolsó pillanatban értesítettek minket az eredményünkről – mondta el Hipságh Gyöngyi elnök. Hozzátette, büszkék arra, hogy az év fotográfusa, Kránitz Roland is a klub tagja. A 2003-ban alapított díj első nyertese (Aszódi András) is a tag volt. 

A Soproni Fotóklub korábban, 2008-ban és 2014-ben már kiérdemelte a kitüntető címet. 

– Ahhoz, hogy elnyerje egy alkotócsoport a rangos címet, több feltételnek kell megfelelnie. A díjazás során a klub és a tagok egyéni kiállításait, megrendezett pályázatokat, egyéni alkotások elfogadásait, díjait veszik figyelembe. Tehát mindent, ami egy fotóklub tevékenységébe beletartozik – fűzte hozzá az elnök. 

Soproni Fotóklub elnöke, Hipságh Gyöngyi
Soproni Fotóklub díja. Fotó: Szalay Károly 
 

Hipságh Gyöngyi kifejtette, hogy az idei év (a díjazás eltér a naptári évtől, július 1-jétől a következő év június 30-ig tartják számon) sem volt könnyű számukra a pandémia miatt. 

– A korábbi évektől eltérően sajnos kevesebb eseményünket tudtuk megrendezni a járványügyi korlátozások miatt. Azonban tavaly augusztusban megtarthattuk a hagyományos szabadtéri kiállításunkat a magyar fotográfia napja alkalmából, de volt önálló tárlatunk Győrben is, valamint voltak digitális bemutatóink – fejtette ki. 

A Soproni Fotóklub, amely jelenleg 20 tagot számlál, nagy múltra tekint vissza, ugyanis a klubot 1906-ban alapították. A klub lelkesedése pedig azóta is töretlen, hiszen a tagok országos és nemzetközi pályázatokra neveznek. Ráadásul Magyarországon ők az egyetlen olyan klub, amely nemzetközi pályázatot is hirdet. Az érdeklődőknek augusztus 11-ig lehetőségük van megtekinteni a Múlt és a jelen című hazai pályázaton elfogadott alkotásokat a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában