Tematikus séták, változatos programok

2022.09.15. 11:53

A soproni Lenck-villába költözik a Fertő-táj

A Kulturális Örökség Napjain, szombaton és vasárnap hét különböző programra várják az érdeklődőket Sopronban. Vasárnap a Fertő-táj települései mutatkoznak be a Lenck-villában a Soproni Múzeum és a Fertő-táj Világörökség Egyesület közös szervezésében.

Bódvai Ildikó

Dr. Tóth Imre múzeumigazgató és Taschner Tamás a vasárnapi program egyeztetésén a Lenck-villában. Fotó: Szalay Károly

A Lenck-villában szeptember 18-án, vasárnap délután 3-tól 6 óráig tartó ingyenes rendezvényre színes tárlatokkal, gyerekeknek szóló programokkal, kézműves- és helyitermék-bemutatóval várják az érdeklődőket. 

– Célunk, hogy Sopronban is megismerjék és büszkék legyenek a Fertő-tájra és különleges településéire. Kevéssé ismert, hogy mind Balf, mind a Soproni borvidék is a Fertő-táj Világörökség szerves része – fogalmazott Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Egyesület titkára, a program egyik szervezője. 

Tíz környékbeli településről jönnek kiállítók a Deák térre, hogy a Kulturális Örökség Napjain benépesítsék az állandó néprajzi tárlatnak otthont adó Lenck-villa kiállítótereit és hangulatos kertjét. Fertőrákostól Sarródig sorakoznak a Fertő-parton a falvak, melyek az érdeklődők elé tárják a kultúrtáj kincseit. Fertőhomokról és Hidegségről horvát népviseletben érkeznek majd a kiállítók, hogy meséljenek a homoki lakodalmas szokásáról, de lesznek helyi termelők Fertőszéplakról és megkóstolhatják a fertőbozi bodzaszörpöt is a program résztvevői. 

A Bécsi utcában, a Pék-házban szombaton 14 és 16 órakor indulnak épületvezetések, vasárnap tárlatvezetéssel egybekötött Storno-konyha blog-gasztroworkshop várja az érdeklődőket. 

Veöreös András műemlék-felügyelő szombaton 15–16.30 óráig „150 éves a magyar műemlékvédelem – 150 éves a GYSEV” címmel tart sétát, amely a Baross úti Déli pályaudvartól indul, érinti a Batsányi utcai őrházat, a GYSEV-pályaudvart és a Kocsiműhelyt. A kettős jubileum apropóján a vasúti épületek értékvédelméről ad tájékoztatást. A GYSEV Kőszegi úti műhelyépületében szombaton 10–18 óráig vasúttörténeti és vasútmodell- kiállítás lesz, mely a 150 év történetét fényképek, dokumentumok és eredeti tárgyak segítségével mutatja be. Néhány jelentős épület és ikonikus jármű a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesület modulrendszerű klubterepasztalán mozgó valósággá is válik. 

Veöreös András vezetésével vasárnap 15 órakor a Szent Mihály-templom elől indul városi séta, melynek tematikus keretét a 150 éves magyarországi műemlékvédelem adja, különös tekintettel a műemléki elvek változásaira az elmúlt 150 év helyreállításainak tükrében. A séta időtartama 1,5 óra, útvonala: Szent Mihály-templom, Szentlélek-templom, Fő tér. 

Dr. Brummer Krisztián és dr. Németh Ádám a soproni városházát és vármegyeházát mutatják be szombaton 10–11 óra között, találkozás a Fő téren a városháza előtt, a kapualjban lesz. 

A sopronbánfalvi felújított Kárpáti-malom (Erdei malom köz 4.) ipari műemlék, a mai formájában a XVIII. század végén épült ki. Itt vasárnap 10, 12, 14 és 16 órakor indulnak épületvezetések. 
A részletes programról az oroksegnapok.gov.hu honlapról lehet tájékozódni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában