Összefogtak a kislányért

2021.10.26. 13:21

Kiállítással bátorítják Amandát, a félénk, csodálatosan tehetséges soproni diáklányt

Fiatal kora ellenére számos megpróbáltatáson ment keresztül, a rajzolásban, a festésben találta meg az önkifejezés módját.

Papp Fanni

Megnyitották Ferencz Amanda, a Deák téri iskola tanulójának kiállítását az intézmény földszintjén. Tanárai hosszú ideje készültek a bemutatóra. Szeretnék erősíteni a fiatal tehetség önbizalmát.

A most 8. osztályos Ferencz Amanda három évvel ezelőtt érkezett a Deák téri iskolába, pedagógusainak hamar feltűnt a lány tehetsége. Fiatal kora ellenére számos megpróbáltatáson ment keresztül, a rajzolásban, a festésben találta meg az önkifejezés módját. Az elmúlt két tanévben a pandémia miatt nem tudták megrendezni a kiállítását, de most végre megnyithatták.

Ferencz Amanda tanárai szeretnék bátorítani a kislányt és növelni az önbizalmát, ezért szervezték meg számára az iskolai kiállítást. Másrészt a bemutatkozás arra is szolgál, hogy a többi diák lássa, vannak közöttük szerény, mégis értékes és tehetséges emberek. A kiállítás december közepéig látogatható az intézmény nyitvatartása idején.

Ferencz Amanda környezetében mindent megfigyel, és papíron jeleníti meg a gondolatait, érzéseit sajátos alakjaival. Ezeket mutatja be iskolája folyosóján. Fotó: Máthé Daniella

– Amikor Amanda az iskolába érkezett, egy riadt, félénk, elveszettnek tűnő madárka volt. Nem beszélt senkivel, a szünetekben is csak ült a padjában és elmélyülten rajzolt. Így derült ki mindannyiunk számára csodálatos tehetsége. A környezetében mindent megfigyel, a papíron pedig megjeleníti gondolatait, érzéseit sajátos alakjaival – magyarázta Amanda osztályfőnöke, Czinder Tamásné Márti néni, hogy miért is fogott össze az egész iskola a kislányért. Hozzátette, ez a kiállítás nemcsak Amanda számára fontos, hanem a többi diáknak is bátorítást ad. A szürke hétköznapok mellett egy ilyen esemény, mint a megnyitó, mindannyiuk számára felemelő pillanatokat jelent.

– A kiállítás főként Amandáról szól, de azokról is, akik foglalkoznak vele, felkarolják és egyengetik az útját. Tanárkollégáimmal együtt megpróbálunk segíteni neki, még ha ezt nem is feltűnően tesszük. Előfordulnak nála hullámvölgyek, de bízom benne, hogy ezek a sikerek inspirálni fogják – fűzte hozzá a tanárnő.

Amanda rajzai koránál érettebb alkotóra vallanak, gondolkozásra ösztönöznek.

Czinder Tamásné osztályfőnök fedezte fel Amanda tehetségét és szervezte meg a kiállítást. Fotó: Máthé D.

– Kedvenc technikám a fekete-fehér tónusozás, ami önmagában egyszerű, mégis nagyszerű. Bármi inspirálhat az alkotásban, de szeretem, ha van szimbolikus jelentése is annak, amit elkészítek. A kiállított rajzaim közül a Lucifert ábrázoló kép a kedvencem – mondta Ferencz Amanda, aki művészeti területen, a Handlerban tervezi folytatni a tanulmányait. A jövőben szeretne logókat vagy olyan dolgokat készíteni, amiket mindenki lát.

A kislány nagy meglepetésére a kiállítás megnyitóján a Soproni Tankerületi Központ igazgatója, Marek János is részt vett kollégáival. Tőlük kapott egy kreatív eszközök vásárlására felhasználható utalványt. Aki szeretné, megvásárolhatja Amanda munkáit – tegye meg, segítené vele a kislány további fejlődését. Egyrészt komolyabb rajzfelszerelést vásárolna, és szeretne egy digitális rajztáblát, mert azzal akár olyan munkákat is készíthet, amiket bemutathat a világhálón. Akik támogatnák Amandát, az iskolán keresztül megtehetik a [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik