Sopron 100

2021.06.19. 18:27

Fotókiállítással emlékeznek a soproni zsinagógában azokra, akik a népszavazáskor kiálltak magyarságuk mellett

A soproni népszavazás 100. évfordulójának alkalmából nyitotta meg kapuit a látogatók előtt az ortodox zsinagóga a Papréten.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Máthé Daniella

Az elmúlt években tartottak már kulturális rendezvényeket az épületben, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek. Most az érdeklődök szeptember 25-ig hetente egy alkalommal, szombatonként 14 órától 19 óráig tekinthetik meg Horváth Endre és Szalay Károly fotóművészek alkotásait, illetve azokat a fotókat, amelyeket a Soproni Múzeum munkatársai í,és az Elfeledett Soproniak Alapítvány tagjai kutattak fel.

Első alkalommal ma 14 órakor nyitott ki a zsinagóga ajtaja. Az érkezőket dr. Komornoki László, a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke és Horvát Endre fotóművész köszöntötte.

- A centenáriumi emlékév alkalmából meg kell azokról is emlékezni, akik a magyarságuk mellett szavaztak, de már sem ők sem utódaik közül nem él senki velünk. Több olyan közösség volt, akiket a második világháború tragikusan sújtott. A zsinagóga megnyitásával azokra a zsidó hitéleti közösségekre emlékezünk, akik kiálltak az 1921-es népszavazáskor magyarságuk mellett. Az önkormányzat és a zsidó szervezetek támogatásával néhány képen keresztül rájuk emlékezünk minden szombaton, megfelelve a zsidó vallás előírásainak – mondta el dr. Komornoki László, a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A fennmaradt írásos emlékek alapján a neológ és ortodox hitközségek 1921-ben a következő nyilatkozatban álltak ki a magyarságuk mellett: „ A soproni orth. izr. hitközség nagygyűlése egyhangúan lelkesedéssel és hazafias örömmel ragadja meg az alkalmat, hogy a soproni népszavazás előtt a magyar hazához való hűséges ragaszkodásának Kifejezést adjon...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában