Közösségi gyűjtemény

2021.02.02. 11:33

Csónakmúzeum a gátőrházban Kisbodakon

Mini-csónakmúzeum létrehozását tervezik az egykori kisbodaki gátőrházban. Közben kiadásra vár a szigetközi tájszótár is Klemencz Henrik, a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség alapító alelnöke tájékoztatása szerint.

Mészely Réka

Több mint húsz éve fedezte fel magának a Szigetközt Klemencz Henrik, akkor még mint túrázó. Néhány évre rá pedig egy barátja vállalkozásának dolgozva mint vízitúra-vezető. A térséggel azóta még szorosabbá vált a dunakanyari származású tanár kapcsolata. Ő volt az egyik mozgatórugója a kisbodaki gátőrház felújításának, új funkcióval való megtöltésének.

Elkészült a tiszai ladik makettje Fűz András keze nyomán. Még kap lakkot és pár szerelvényt.

Közösségi tér minden korosztálynak

– A gátőrház alapvetően egy vízi közösségi tér, a szó szoros értelmében. Azt szeretnénk, hogy bárki magáénak érezze, egy vízparti nyaralófélének gondolják, ahol felnőttek, gyermekek számára folyamatos időtöltésre van lehetőség, akár szervezett programokon, akár sportolás vagy túrázás keretében. A házban lévő programok mindegyike kapcsolódik a Dunához, a természethez, valamint a Szigetköz néprajzához és történelméhez egyaránt. Nyilvánvalóan ez nagyon széles spektrum, de még a munka elején vagyunk, és ugye ilyenkor több az ötlet, mint amit később meg is tudunk valósítani – tudatta Henrik.

A pandémia némileg közbeszólt, de tavaly nyáron már néhány programnak otthont tudott adni a vízparti épület. Így nagy sikere volt a Szigetköz-jártasság-tanfolyamoknak. Ez a szigetközi, de leginkább a térségbe újonnan beköltöző családok számára készült – az öt alkalom alatt olyan előadásokkal, amelyek nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is érdekesek, és természetesen a Szigetközről szólnak.

Megismerhették a térséget a legérdekesebb oldalairól, megtanulhattak evezni a szigetközi vizeken, egy kicsit jobban tájékozódni a parton, bemutatták számukra a népszokásokat, egy kicsit a tájszavakat is. Közben a szigetközi tájszavakat is összegyűjtötte Klemencz Henrik.

Szigetközi szavak, receptek

– Felhívásunkat online felületeken hirdettük meg, ahova bárki beküldhette az általa ismert szavakat, kifejezéseket. Ez valóban a nép szavait tartalmazza, nem nyelvészek rakták össze, az ásványráróiak és kisbodakiak mellett minden településről érkeztek kifejezések. A tájszavak gyűjtése lezárult mintegy hétszáz szóval. Ásványráróiak és kisbodakiak, jórészt pedagógusok rendszerezték a gyűjteményt. „A Szigetközben használt népies szavak és kifejezések – közösségi gyűjtemény” című kiadvány mintapéldánya már a nyomdából kijött. Ez egy klasszikus közösségi munka, a Szigetközben élők „dobták” össze ezeket a szavakat és kifejezéseket – emelte ki az ötletgazda.

„A Szigetközben használt népies szavak és kifejezések – közösségi gyűjtemény” című kiadvány mintapéldánya már a nyomdából kijött – mutatja Klemencz Henrik.

Az 56 oldalas kiadványban nemcsak szavakat találunk fotókkal illusztrálva, hanem néhány szigetközi étel receptjét is, mint a csiripiszli vagy az ecetes hal, sőt, még mondókákat is. Henrik terve, hogy ezer példányban jelenhessen meg a kötet, amit majd környékbeli könyvtárakba és iskolákba is eljuttat. Ehhez keresi az anyagi forrást.

Hagyományos hajótípusok gyűjteménye

Klemencz Henrik még egy új ötletről is beszámolt: egy mini-csónakmúzeum létrehozásán is dolgoznak.

– Fűz András csónaképítő elkezdte építeni a tradicionális csónakformáink makettjeit. Eredetileg Baján terveztek egy csónakmúzeumot hasonló témában, eredeti méretekben. A kisbodaki gátőrház méretéből adódóan nincs lehetőség, hogy ekkora hajókat állítsunk ki. Innen jött az ötlet, hogy amit András meg tud építeni nagyban, az kicsiben is érdekes lehet. Az Amatőr Hajóépítők Közösségének tagja azt vállalta, hogy felderíti a tradicionális hazai csónaktípusokat és azokat legyártja, és a házban kiállítanánk – részletezte.

A kisbodaki közösségi ház hivatalos átadóját májusra tervezik: addig is szeretnék számos érdekességgel feltölteni, ami vizeinkhez kötődik. A Duna- és a Szent Kristóf-napokhoz kapcsolódóan pedig nyárra programokat terveznek.

– A tavalyi év a járványügyi helyzet ellenére már megmutatta, van jövője ennek a közösségi térnek. Ezért is szeretnénk továbblépni – búcsúzott Klemencz Henrik.

Címkék#Kisbodak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában