Péntekig lehet szavazni

2020.07.07. 13:53

A grádistyei horvátokat képviseli egy fotópályázaton az Undon élő Nikolett

Előkelő helyen áll egy nemzetközi népviselet-versenyen az Undon élő Gáti Nikolett. A fotópályázat témája az anyaországon kívül élő horvát női népviseletek bemutatása.

Etzl Edgár

Gáti Nikolett hagyományos menyasszonyi ruhája eltér a többi induló színvilágától.

Fotó: Bella Dóra

Szerte a világból érkeztek képek a bosznia-hercegovinai Tomislavgrad városába, Európából, Dél-Amerikából, Dél-Afrikából és Ausztráliából is. Gáti Nikolett egyedül képviseli a magyarországi, azon belül is a gradistyei horvátokat.

- Már gyerekkorom óta tagja vagyok az undi hagyományőrző egyesületnek. Működtetünk tánccsoportot, tamburazenekart, énekkart – mondta az egyébként óvodapedagógus Gáti Nikolett, aki már évek óta foglalkozik a hagyományőrzők utánpótlás-szervezésével. A versenyt minden évben élőben rendezik meg, idén a világjárvány miatt indult csak online fotópályázat. Rövid videóban kellett bemutatni faluját, a helyi közösségről beszélni, mindezt persze horvátul.

Gáti Nikolett hagyományos menyasszonyi ruhájának színvilága eltér a többi indulóétól.
Fotó: Bella Dóra

Gáti Nikolett sötét színű ruhája egyedülálló a többi induló között. A megszokott fehér és piros színektől eltérően Und horvát menyasszonyi népviselete nehéz, sötét bársonyból készül. Ennek oka, hogy a helyi horvát asszonyok menyasszonyi ruhájukban temetkeztek, ez az elmúlásig tartó együttlétet jelképezi.

- Sajnos nagyon nehéz megőrizni horvátságunkat, manapság sokan elmagyarosodnak. Számomra fontos a magyarságom és horvátságom is. A gradistyei horvátok múltja összefonódik a magyarokéval, néptáncainkban is jelentős szerepe van a magyar táncokból átvett figuráknak – mondta hagyományőrzéséről Gáti Nikolett

A résztvevőkre online lehet szavazni július 10-ig, 16 óráig, Nikolett jelenleg a negyedik helyen áll. A szakmai zsűri július 10-én este 8 órakor hirdeti ki az első három helyezettet, illetve az online szavazás eredményét. Gáti Nikolettra az alábbi linken lehet szavazni a „Mađarska – Nikolett Gáti” fotóra kattintva >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában