mobil könyvtár

2020.07.21. 12:36

Kerekeken gurult az olvasnivaló Jánossomorján

A járvány alatt a Jánossomorjai Városi Könyvtár is igyekezett tartani a kapcsolatot az olvasókkal. Az intézmény munkatársai több mint négyszáz kölcsönzött könyvet vittek házhoz.

Ollári Gergely

Kocsis-Szombathelyi Adrienn (jobbra) könyvtárvezető és kollégája, Molnárné Rozsnyai-Dani Edina örömmel szállították ki a könyveket az olvasóknak a karantén ideje alatt.

Fotó: Nagy Gábor

A házhoz szállítás projektet április elején dolgozta ki a könyvtár. Számos lakossági megkeresést kaptak, sokan kérték, hogy a karantén ideje alatt is lapozgathassák a könyvtár kiadványait. Az érdeklődők e-mailben, telefonon vagy éppen a Facebookon adhatták le igényeiket minden hét keddjén, a könyvtár pedig másnap délelőtt szállította ki a kiadványokat.

Tizennégy olvasó egyetlen nap alatt

– A kolléganőmmel biciklivel jártuk a várost, időnként pedig az önkormányzat is besegített egy hivatali autóval. Erre azért volt szükség, mert volt olyan nap, amikor több mint hetven könyvet kellett kiszállítanunk az olvasóinknak – emlékezett Kocsis-Szombathelyi Adrienn, a Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár vezetője.

Kocsis-Szombathelyi Adrienn (jobbra) könyvtárvezető és kollégája, Molnárné Rozsnyai-Dani Edina örömmel szállították ki a könyveket az olvasóknak a karantén ideje alatt. Fotó: Nagy Gábor

Megtudtuk tőle, hogy átlagosan 40–50 példányt igényeltek hetente az olvasók, ami néha nyolc, máskor tizennégy lakcímet jelentett. A karantén idején 99-en kölcsönöztek ki összesen 409 könyvet. Mindenkivel egyeztették, hogy a kért könyv megtalálható-e a polcokon, illetve ha nem, akkor mit tudnának ajánlani helyette.

Online rendeléshez online segítség

Az online katalógus és a rendelés ugyan nem volt egyszerű mindenki számára, de a könyvtár segítséget nyújtott azoknak, akik online rendelték meg a könyveket. Videó segítségével mutatták be az igénylés menetét, a katalógus használatát.

Nélkülözhető volna a család közreműködése

– Nagyon jól sikerült a kezdeményezés. Egy olvasónk például annyira lelkes volt, hogy minden héten három könyvet kért tőlünk, holott eddig havonta csak egyszer látogatta a könyvtárt és csak egy-egy könyvet kölcsönzött. Azóta többen jelezték, szeretnék, ha megmaradna a könyvtár szolgáltatása – tette hozzá a könyvtárvezető. Az intézmény a következő hetekben felméri az igényeket a szolgáltatásra és az önkormányzattal is egyeztet a finanszírozási kérdésekről.

A könyvtár vezetője szerint van esély arra, hogy a jövőben is lehessen online rendelni, házi kiszállítással, ennek ugyanis a mozgáskorlátozottak és az idősek is örülnének. Ők jelenleg ugyanis a családtagjaikat küldik a könyvtárba, a szolgáltatás segítségével azonban bármikor eljuthat hozzájuk a könyv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában