Barlang 50

2020.06.27. 22:28

Ötven éve volt az első előadás a Fertőrákosi Barlangszínházban – fotók + videó archív fotókból

Június 27-én indította el idei évadát a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház.

kisalfold.hu

Fotó: Magasi Dávid

A dátum szimbolikus, 1937. június 27-én volt az első szabadtéri koncert a kőfejtőben, köszönhetően Dohnányi Ernőnek, aki felfedezte ezt a nagyszerű helyszínt a kultúra számára. Ötven évvel ezelőtt pedig ugyanezen a napon tartották meg az első hivatalos színházi bemutatót. Akkor Szophoklész Oidipusz király című drámáját mutatták be a győri színház előadásában. A remek akusztikájú teremben az elmúlt évtizedek alatt számtalan társulat bemutatkozott és a világ szinte minden részéről érkeztek neves művészeket. A mostani újranyitásra és a jubileumi programra meglepetésvendégeket hívtak.

- Ha nincs a járvány, ezen a helyen egy hónapja már előadások lettek volna – mondta Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház művésze, a jubileumi est házigazdája, aki dióhéjban vázolta a barlangszínház történetét. Mint elmondta, Magyarországon és világszerte kuriózumnak számít a játszóhely, amelyet 1970. június 27-én a Győri Kisfaludy Színház Oidipusz király című drámájával nyitottak meg, 2015-ben pedig mintegy kétmilliárd forintból teljes körűen felújítottak és korszerűsítettek.

Az egykori igazgató, Várady György, a győri színház nyári játszóhelyének álmodta meg a kőfejtőt. Ő már nem lehet közöttünk, de elfogadta a jubileumi programra szóló meghívást Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója, Jászai-díjas és érdemes művész. A színpadról köszöntve az egybegyűlteket először a személyes élményeit elevenítette fel, aztán az ötven évvel ezelőtti Oidipusz király előadásról mesélt érdekességeket. – Nagy utat járt be azóta a barlangszínház, ahol a győri társulat az elmúlt évtizedek alatt többször fellépett – mondta, megemlítve a Sevillai borbély és a Figaro házassága című operaelőadásokat. Az ünnepi est másik meglepetésvendége Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színész, érdemes művész volt, aki az 1970-es előadásban Kreon szerepét alakította. Az volt az első és egyedüli alkalom, amikor itt járt. Most Ratkó József, Segítsd a királyt! című drámájából István imáját adta elő, ezzel köszöntötte az évfordulót, meghatva a közönséget.

A kőfejtőt és barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, Pataki András úgy fogalmazott: – Ez a nap számunkra három szempontból is jelentős. Egyrészt, 1937. június 27-én volt az első koncert a barlangszínházban, köszönhetően Dohnányi Ernőnek, aki ezt a helyszínt felfedezte a kultúra számára. Másrészt, 1970. június 27-én volt az első színházi előadás itt, hála Várady Györgynek. Most pedig, egy világjárványt követően, ugyancsak június 27-én újra tudunk kezdeni, megnyithatjuk ezt a világszínvonalú helyet, ahol az előadóművészek nap mint nap találkozhatnak a közönséggel.

- A mai ünnep születésnap és újrakezdés is egyben. A barlangszínház térségünk büszkesége, a kőfejtő látványa és a hely akusztikája miatt is – mondta ünnepi köszöntőjében Farkas Ciprián. Sopron polgármestere más, emlékezetes események között felidézte az 1937-es első előadást, amikor operarészletek csendültek fel a kőfejtőben. Az akkori előadáshoz a nagyszámú statisztériát a fertőrákosiak adták, így az előadás után a falu egyik fele tapsolt, a másiknak – mondta.

A jubileumi ünnepségen jelen volt többek között Palkovits János, Fertőrákos polgármestere, Barcza Attila országgyűlési képviselő és a St. Pölten-i Európabalett vezetősége. Az ünnepi esten rendezték az öt előadásból álló Dohnányi-RESTART komolyzenei bérlet első koncertjét. A Kóczán Péter vezette Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar „Szuperhősök” címmel tisztelgett a koronavírus idején helytállók előtt. A hangversenyen Beethoven Egmont- és Coriolan-nyitánya, Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából a Palotás, valamint James Bond- és más híres filmek zenéi csendültek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában