Eredmények, érdekességek

2024.06.14. 07:13

Visszatekintés a választásra

Kisalföld.hu

Este hét órakor bezárták a szavazóhelyiséget, majd kibontották a szavazó urnákat .

Forrás: MW archív

Fotó: Vendel Lajos

 A városokat sorra véve Kapuváron a korábbi polgármester nem indult, helyette a szintén a Fidesz–KDNP színeit képviselő Horváth László ötszázalékos előnnyel győzött független vetélytársával szemben. Csornán maradt az eddigi városvezető, a Fidesz–KDNP színeiben induló dr. Bónáné dr. Németh Katalin, aki nagy fölénnyel, 71 százalékkal nyert. 2014 óta áll a település élén. Lébényben veszített az eddigi vezető, a 2006 óta regnáló Kovács Gábor szoros küzdelemben, 33 szavazattal maradt alul a szintén független Nátz Miklóssal szemben. Korábban már kétszer összecsaptak, most először kerekedett felül Nátz. Pannonhalmán Vass Gábor (független) maradt, fölényesen győzött, 72 százaléknál is többet kapott. Téten ötszázalékos előnnyel nyert Bencsik Zoltán (Fidesz–KDNP), eddig Bánfi Lajos volt a vezető. Beleden a független Major Jenő harmadik ciklusát kezdheti meg, nem volt kérdés a győzelme, a szavazatok 62 százalékát kapta. Horváth Tibor (Fidesz–KDNP) a hatodik ciklusát kezdheti Fertőszentmiklós élén, 15 százalékos előnnyel győzött. Fertődön Bognár Zoltánnak (Fidesz–KDNP) nem volt kihívója, akárcsak Jánossomorján a független Lőrincz Györgynek. 

Legalább öt év közös munkára készül 

Győrben Pintér Bence megválasztásakor elmondta, hogy gratulál a megválasztott képviselőknek. Minden győrit képvisel majd a közgyűlésben. A következő három hónap feladata, hogy tiszta átadás-átvétel legyen, ennek felügyeletével a jelenleg is önkormányzati képviselő Pollreisz Balázst bízza meg. A városházán dolgozóknak azt üzente, hogy arra készüljenek, öt évig fognak együtt dolgozni. 

Az új polgármester azzal a helyzettel találja magát szemben, hogy az egyéni körzeteket egy kivételével a kormánypárt jelöltjei nyerték, így a közgyűlésben összesen 14 Fidesz–KDNP, 3 TSZV-LMP-Zöldek-Momentum-MSZ, 2 Borkaival Közösen a Jövőnkért, 1 Szentiváni Civilek és 1 Civilek Győrért színeiben megválasztott képviselővel kell a választóknak megígért programját teljesítenie. 
újraszámoltatnák a győri szavazatokat 

Dr. Dézsi Csaba András leköszönő polgármester így értékelte lapunknak a választás eredményét: 
– Először is szeretnék gratulálni Pintér Bencének, aki úgy tűnik, megnyerte ezt a polgármesteri választást. Azért mondom, hogy úgy tűnik, mert újra fogjuk számoltatni a szavazatokat, hiszen négyszáz szavazatkülönbség nem tűnik kevésnek, viszont 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak. Meg kell nézni, mi lehet ennek a hátterében.

Októberig még én fogom vezetni a várost és azután fogom átadni neki minden olyan fontos intéznivalóval, amit elkezdtünk és tovább kell folytatni. 
Kifejtette, hogy sok oka van ennek az eredménynek. Az, hogy dolgoztak, nem kérdés. Úgy vélte, Győr sokat fejlődött, sőt, a legsikeresebb cikluson van túl, ez tényszerű adatokkal bizonyítható. Megköszönte annak a 18 ezer embernek, aki megtisztelte a bizalmával és azoknak is, akik megválasztották Nádorváros egyéni képviselőjének most már nyolcadik alkalommal, illetve azoknak a választóknak, akik Győrszentivánon kívül minden egyes fideszes jelöltet megválasztottak. Így a közgyűlési többség megvan. Hozzátette, hogy a véleménye szerint Pintér Bence még nem alkalmas polgármesternek, sokat kell tanulnia és el kell kezdenie megtanulni a város ügyeinek intézését. Biztos abban, hogy a fideszes szavazóbázist megzavarta az, hogy Borkai Zsolt elindult a választásokon, sikerült elvennie a szavazatok egyharmadát. 

Sopronban a cél megőrizni a lendületet 

Farkas Ciprián második ciklusát kezdi meg polgármesterként, a választópolgárok újabb 5 évre bizalmat szavaztak neki vasárnap. 
– Győzni mindig jó, azt gondolom, a soproniak világos döntést hoztak – osztotta meg győzelem utáni első gondolatait Farkas Ciprián. – Sokat dolgoztunk az elmúlt években és úgy hisszük, a soproniak elismerték ezt a munkát, amelyet folytatunk. A Fidesz–KDNP önkormányzati csoportja megkapta a szükséges támogatást ahhoz, hogy céljainkat megvalósíthassuk. Célunk pedig nem más, mint hogy megőrizzük a város fejlődésének lendületét. Minden fejlesztésünk azt a célt szolgálja, hogy az itt élők úgy érezzék, ebben a városban jó élni, jó családot alapítani és jó gyermeket nevelni. Minden fejlesztésünknek erre kell kifutnia, ezt pedig a soproniakkal együtt és közösen kívánjuk megvalósítani a jövőben is – hangsúlyozta.  

A város érdekében dolgozik  

1912 szavazaton múlt, hogy ki lesz Mosonmagyaróvár polgármestere: ennyivel sikerült maga mögé utasítania Árvay István jelenlegi polgármestert Szabó Miklósnak, aki 2006–2010 között irányította már a Lajta-parti várost. A 2-es számú egyéni választókerületben is az övé lett a legtöbb szavazat. 
Szabó Miklós érdeklődésünkre arról beszélt, hogy egy normális átadás-átvételre számít, át kívánja beszélni Árvay Istvánnal a jelenleg futó beruházásokat, szerződéseket. Továbbá bízik benne, hogy nem pártpolitika mentén fognak a helyi ügyek eldőlni, és a város érdekében együtt tudnak működni.  

Csornán letették az alapokat  

– Nagyon szépen köszönöm a csornaiaknak, hogy továbbra is számítanak rám – nyilatkozta dr. Bónáné dr. Németh Katalin. – A továbbiakban is azon leszek, hogy mindent megtegyünk a város fejlődéséért, szépítéséért és hogy Csorna egy élhető kisváros legyen. Úgy gondolom, hogy az alapokat letettük, amikre a jövőben is építkezni lehet – mondta az újraválasztott polgármester. 

Minden kapuvári érdekeit képviseli 

– Köszönöm minden választópolgárnak, aki bízott bennem és rám szavazott. Megígérhetem, hogy mindent megteszek Kapuvár további fejlődéséért. Bízom benne, hogy a következő öt évben azoknak is be tudom bizonyítani, hogy alkalmas vagyok a feladatra, akik most nem engem támogattak, hiszen az ő érdekeiket is képviselni fogom – mondta érdeklődésünkre Horváth László kapuvári polgármester. 

A legfiatalabbtól a legszorosabb versenyig

Sok érdekességet tartogatott a szavazás: 

  • Győr térségében a független Rácz Róbert (Börcs) kilencedszerre is vezetheti települését. 
  • A háromezres Vámosszabadin marad a polgármester, Ambrus Gellért majdnem 90 százalékot ért el kihívójával szemben. 
  • Győrasszonyfán három szavazattal kapott ki Baróthyné Farkas Krisztinától (független) az eddigi polgármester, Valiczkó Szabolcs. 
  • Ravazdon két nő versengett, maradt a település első embere Hadaricsné Balogh Krisztina (független). 
  • Pázmándfalun nem indult az eddigi vezető, Nagy Imre Gusztáv, helyére az a Guth József került (független), aki 22 esztendejével az egyik legfiatalabb polgármester az országban. 
  • A majdnem ötezer lakosú Nyúlon is váltás történt, két százalékkal, mintegy hatvan vokssal kapott ki a régóta regnáló Schmiedt Henrik a független Raff Tamástól. 
  • Győrújfalun meglepetés született, Nagy Imre Attila 14 éven át volt a település vezetője, ám most kikapott a független Folkmayer Szimonettától, aki majdnem kétszer annyi szavazatot kapott. 
  • A nyolcezer lakosú Győrújbaráton a négy jelölt közül Kóbor Attila (független) nyert, így tovább folytathatja. 
  • Győrzámoly elköszönt Pulai Nikolett-től, helyére Granát Gábor (Fidesz–KDNP) került. 
  • Váltott Győrladamér is, a független Ponty István lett a polgármester. 
  • Tényőn nem indult Varga Gábor, így új vezető lett, Székely Rita függetlenként nyert. 
  • Láziban a visszavonult Kajtár József helyére Pleiszingerné Takács Szilvia (független) ülhetett be. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában