Választás 2024

2024.06.11. 13:21

Pintér Bence és a vármegyei közgyűlés - Az új győri polgármester az együttműködésben bízik

Győrben vasárnap a polgármester választást nagyon szoros, végig fej-fej melletti küzdelemben Pintér Bence (TSZV-LMP-Zöldek-Momentum) nyerte a választók 31,5 százalékának a szavazatával. A jelenlegi polgármester, dr. Dézsi Csaba András (30,4) és Borkai Zsolt (27,02) előtt végzett. Dr. Dézsi Csaba András a nádorvárosi körzet egyéni képviselőjeként, Borkai Zsolt pedig a kompenzációs listán szerezett hellyel ülhet be majd az újonnan felálló közgyűlésbe.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

Az új polgármester októberben az újonnan felálló közgyűlésben azzal a helyzettel találja magát szemben, hogy az egyéni körzeteket egy kivételével a kormánypárt jelöltjei nyerték, így a közgyűlésben összesen 14 FIDESZ-KDNP, 3 TSZV-LMP-Zöldek-Momentum-MSZ, 2 Borkaival Közösen a Jövőnkért, 1 Szentiváni Civilek és 1 Civilek Győrért képviselővel kell a választóknak megígért programját teljesítenie.

Pintér Bencét arra kértük, értékelje a választást, és arra is választ vártunk, hogy a Fideszes többségű közgyűlésben miként tervezi a városvezetői munkáját.

– A választás eredménye egyértelmű. A győriek úgy döntöttek, hogy polgármestert szeretnének váltani és új arcokat szeretnének a közgyűlésbe. Ezek az új arcok egyrészt tőlünk érkeznek, másrészt a FIDESZ volán mögött is több friss képviselő van, azok mellett, akiket újra támogattak. Ez azt jelzi, hogy a győriek szerint nem volt jó az a városvezetési stílus, ami az elmúlt öt, kibővítve az elmúlt 18 évben a városban működött. Nagyon fontos, hogy ezt a döntést mindkét oldal tiszteletben tartsa. Azt gondolom, hogy együtt kell működnünk, és mi erre fogunk törekedni. Az a legfontosabb, hogy jól működjön a város. Remélem, hogy a következő hónapban meg tudunk ágyazni ennek az együttműködésnek – mondta el Pintér Bence.

A vasárnapi választáson a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlésben döntő fölénnyel nyert a FIDESZ-KDNP listája. A voksok 57 százalékát szerezte meg a kormánypárt, ezzel a 22 képviselői helyből az előző 15 helyett 13 mandátumot szerzett. Újdonság, hogy a Mi Hazánk, aki az előző közgyűlésben nem vett részt, 18 százalékkal 4 képviselőt küldhet. A Momentum 12,55 százalékkal a tavalyi 2 helyett 3, a DK 14,45 százalékkal a tavalyival megegyezően 2 helyre jogosult. A mostani közgyűlésben 2 taggal képviseltette magát a Jobbik, de az idén nem volt érvényes a listaállítása, így ők a következő közgyűlés munkájában nem vehetnek részt.

– Nagyon jó eredményt értünk el a választáson, de erre is számítottunk. Köszönöm mindenkinek, aki támogatta a listánkat. Most még a régi testület dolgozik októberig, azután az új felállás veszi át és a folytatja a munkát. Nekem nem lesz új, hiszen idestova 22 éve tagja vagyok a megyei közgyűlésnek – értékelte röviden az eredményeket Hámori György, a FIDESZ-KDNP listavezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában