Választás 2024

2024.06.10. 13:13

Újra fogják számolni a szavazatokat - Értékelte a győri választás eredményét Dr. Dézsi Csaba András

Győrben a vasárnap este izgalmasan alakult mindazok számára, akik figyelemmel kísérték a polgármesteri választás eredményét.

Kisalföld.hu

A szavazatok feldolgozása során végig szinte fej-fej mellett haladt dr. Dézsi Csaba András (FIDESZ-KDNP) a jelenlegi polgármester és két kihívója, Pintér Bence (TSZV-LMP-Zöldek-Momentum) és Borkai Zsolt (Borkaival Közösen a Jövőnkért) eredménye. Végül, szinte az utolsó pillanatokban vette át a vezetést Pintér Bence (18 297) és 31,5 százalékkal megnyerte a választást 440 szavazattal megelőzve dr. Dézsi Csaba Andrást (17 857) akire a választók 30,4 százaléka voksolt és Borkai Zsoltot (15 871), aki 27,02 százalékot ért el. Dr. Dézsi Csaba András a nádorvárosi körzet egyéni képviselőjeként, Borkai Zsolt pedig a kompenzációs listán szerezett hellyel ülhet be majd az újonnan felálló közgyűlésbe.

Az új polgármester azzal a helyzettel találja magát szemben, hogy az egyéni körzeteket egy kivételével a kormánypárt jelöltjei nyerték, így a közgyűlésben összesen 14 FIDESZ-KDNP, 3 TSZV-LMP-Zöldek-Momentum-MSZ, 2 Borkaival Közösen a Jövőnkért, 1 Szentiváni Civilek és 1 Civilek Győrért képviselővel kell a választóknak megígért programját teljesítenie.

Dr. Dézsi Csaba András polgármestert kértük, értékelje a választás eredményét.

– Először is szeretnék gratulálni Pintér Bencének, aki úgy tűnik, megnyerte ezt a polgármesteri választást. Azért mondom, hogy úgy tűnik, mert újra fogjuk számoltatni a szavazatokat, hiszen négyszáz szavazat különbség nem tűnik kevésnek, viszont 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak. Meg kell nézni, mi lehet ennek a hátterében. Ezzel együtt valószínűleg ő lesz Győr polgármestere a következő 4,5 évben. Októberig még én fogom vezetni a várost és azután fogom átadni neki minden olyan fontos intéznivalóval, amit elkezdtünk és tovább kell folytatni.

– Az eredmény ismeretében van, amit másként kellett volna csinálni az elmúlt években vagy a kampányban? Vajon miért ez az eredmény született?

– Sok oka van ennek az eredménynek. Az, hogy dolgoztunk, az nem kérdés. Győr sokat fejlődött, sőt, a legsikeresebb cikluson vagyunk túl, ez tényszerű adatokkal bizonyítható. Szeretném megköszönni annak a 18 ezer embernek, aki megtisztelt a bizalmával és azoknak is, akik megválasztottak Nádorváros egyéni képviselőjének most már nyolcadik alkalommal, illetve azoknak a választóknak, akik Győrszentivánon kívül minden egyes Fideszes jelöltet megválasztottak. Így a közgyűlési többség megvan, mindenki végzi a dolgát és Győr érdekében fog dolgozni.

– Működőképes lehet a város egy ilyen felállásban?

– A képviselők azért indulnak a választáson, hogy a várost szebbé, jobbá tegyék. Legalábbis én 1994 óta vagyok Nádorváros képviselője és most is azzal bíztak meg, hogy azon legyek, tovább fejlődjön. Szerintem a képviselők többsége is ezt gondolja.

Pintér Bence véleményem szerint még nem alkalmas polgármesternek, sokat kell tanulnia és el kell kezdenie megtanulni a város ügyeinek intézését. Mi ebben semmiképpen nem fogjuk akadályozni, mert nekünk fontos Győr, hiszen itt élünk. Biztos vagyok abban, hogy a Fideszes szavazóbázist megzavarta az, hogy Borkai Zsolt elindult a választásokon. Most már látjuk, hogy csak rombolni szeretett volna, mint trójai falovat az MSZP betolta a palettára, és el is végezte a dolgát. Sikerült elvennie a szavazatok egyharmadát. Szerintem ez a legfőbb oka az egésznek. Nyilván, magunkban is kereshetjük a hibát, hogy a kommunikációnkban az elvégzett munkát helyesen mutattuk-e vagy nem. Az ide vezető okokat meg fogjuk vizsgálni, de a helyzet adott, ehhez kell alkalmazkodni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában