Legmagasabb vízállás

2024.06.10. 19:45

Körmendnél a győri katonák is segítenek a védekezésben, vármegyénkbe vízügyesek érkeztek - Fotók, videó

Hétfőn reggel a likócsi MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred katonái is elindultak, hogy segítséget nyújtsanak az árvízi védekezésben Körmendnél. Az előrejelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 mm hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. A zivatarcellákból a vízgyűjtő területen 6 óra alatt helyenként közel 1 havi mennyiségnek megfelelő csapadék hullott.

Kisalföld.hu

Emberfeletti küzdelem

Több ezer homokzsákot tettek ki, több százan segítettek
A legmagasabb árvízvédelmi készültséget rendelte el a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába háromezer méteres körmendi szakaszán: több száz ember megfeszített munkájával készültek fel a folyó tetőzésére. Csákánydoroszlón két embert kellett kimenteni a Vörös-patak áradása miatt.
Csákánydoroszlón a Dózsaligetben az elmúlt napokban többen önként elhagyták otthonukat a Vörös-patak áradása miatt. Horváth István polgármester úgy ítélte meg, központi intézkedésre nincs szükség, de óvatosságból foglalt szállást egy fogadóban. Hétfő délután két idősebb ember jelezte, nem szeretnének tovább a házukban maradni. Segítséget kértek, őket csónak-
kal menekítették ki.
Gasztonyban hajnalban elővigyázatosságból állatokat helyeztek biztonságba. Nagy Miklós polgármester szerint tetőzhetett a patak, a víz szintje 30 centimétert apadt.

Körmendnél a Rába legnagyobb eddigi vízállását lényegesen meghaladó árhullám lehetőségéről szóltak a vízügyi igazgatóság első jelentései.

A hirtelen esőzések, illetve az Ausztriából érkező víztömeg okán a vízügyi igazgatóság a Rába körmendi szakaszán csaknem háromezer méteren rendelte el a védekezést. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb eddigi vízmennyiséget, vízszintet meghaladó mértékű áradással számoltak – mondta el a vaol.hu-nak a helyszínen Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke. Úgy folytatta: – Ennek okán 24 órával ezelőtt a területi védelmi bizottság és a katasztrófavédelem egy nagyszabású toborzásba kezdett, hogy kellő mértékben magasítsuk meg ezen a háromezer méteren a védművet. Ennek eredményeként vasárnap 360-an, hétfőn pedig több mint 450-en vettek részt ezekben a munkálatokban – mondta el Vámos Zoltán, aki egyben megköszönte mindenki segítségét. Hivatásos önkormányzati, önkéntes tűzoltók Vas vármegyéből, illetve a környező vármegyékből, a Magyar Honvédség győri alakulatának tagjai 50 fővel, a büntetés-végrehajtás, a NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei, a Készenléti Rendőrség, a körmendi rendészeti szakközépiskola, az erdészet, a polgárőrség, a kormányhivatalnak több mint 70 dolgozója, s őket kiegészítve körmendi civil önkéntesekkel 24 óra alatt sikeresen végezték el a három kilométeres gátmagasítást.

19:30 - Óriási összefogás: Körmend biztonságban

 - Pontosan és szakszerűen hajtottuk végre az előkészületeket a Rába tetőzésére: különböző védműveket építettünk, valamint rengeteg homokzsákot töltöttünk meg és helyzetünk ki. Sőt, utóbbiból még tartalékot is képeztünk. Most úgy néz ki, hogy nem lesz olyan magas a folyó maximális vízszintje, mint amilyenre számítani lehetett az előrejelzések alapján. Talán 500 centiméternél meg is áll az áradás, így kedden reggel akár már megnyithatjuk a forgalom előtt a most lezárt hidat – adott tájékoztatást a vaol.hu megkeresésére Bebes István polgármester: Hozzátette: óriási volt az összefogás és nem csak a hivatalos szervek részéről, hanem nagyon sok civil is jött segíteni a védekezésben. Ennek köszönhetően pedig a város lakossága biztonságban érezheti magát. 

19:00 - Győrbe és Ásványráróra is érkezett erősítés

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére is érkeztek az árvízi védekezést segítő szakemberek.  Hétfő délután Győrben és Ásványrárón fogadták átvezényelt kollégáikat a helyi szakemberek. 
Győrben a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság 28 fős és a FETIVIZIG 94 fős csapata érkezett, míg Ásványráróra a KÖTIVIZIG-től üdvözöltej 72 vízügyes kollégát.

Tovább emelkedik a Rába Körmendnél

A tetőzés 17 óra körül várható, viszont kérdés, hogy a folyó meghaladja-e majd az 520 centimétert. A védekezés komoly energiákat követel a különböző szakemberektől, civilektől, valamint azoktól a katonáktól is, akik Győrből érkeztek a körmendieknek segíteni - írja a vaol.hu.

Bebes István polgármester tájékoztatása szerint 15.15 óra tájban lezárják a Rába-hidat Körmenden, mert a folyó egyre intenzívebben ára, jelenleg (15 órakor) 470 centiméteres a vízszint. Az átkelő lesúlyozása is megtörténik a lezárása után. A tetőzés időpontját természetesen nem lehet pontosan megjósolni, de 18 óra körül valószínűleg ez is megtörténik majd. 
Korábban írtuk:

Ez először a kisebb patakokon (Pinka, Strém, Lapincs), majd az elmúlt órákban már a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott az esőzés. 

Előrejelezhetetlen csapadékmennyiség

A Rába folyó vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában olyan gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki, melyek esélye ugyan előre látható, de pontos helyük, valamint a zivatarcellákból hulló csapadék pontos mennyisége és kiterjedése árvízi védekezés szempontjából tulajdonképpen előrejelezhetetlen - derül ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményéből.

Rábán Körmendnél hétfőn a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse azonnal reagált, hiszen a Rábán Körmendnél hétfőn napközben a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak.

Forrás: vaol.hu

Magasabb a tetőzés, mint a töltés

A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest magassághiány van a töltésen, azonnal megkezdődött a munka és tegnap éjszaka a vízügyes szakembereink irányításával biztosították a megfelelő szint kiépítését. A miskolci igazgatóság vízügyes szakemberei egész éjjel segítették a helyszínen dolgozó szakemberek munkáját. A katasztrófavédelem segítségével, illetve miskolci vízügyes kollégák szakértelmét bevetve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei több, mint 2 kilométer hosszúságban nyúlgát építésébe kezdtek. Összesen több mint 200 ember vesz részt a munkában.

Önkéntesek segítségét is várják

A zsáktöltéshez kérik a körmendi lakosság segítségét is. Jelentkezni a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen lehet.

A védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszínen, de további 70.000 homokzsákkal már este elindultak a pécsi Vízügyi Igazgatóságról, Drávaszabolcsról és reggelre már ezek is rendelkezésre álltak a Rábán. A folyó alsóbb szakaszain is nagyon magas vízállások várhatóak, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkákat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában