A távközlés egyetemes kiválóságai

2024.05.17. 07:00

Elismeréseket adtak át a győri Széchenyi-egyetemen a Távközlési világnapon

A Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszéke a hallgatókkal együtt immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a rendezvényt, amelyen évről évre nagyobb létszámú résztvevőt köszöntenek a hazai infokommunikációs szektorból. A Távközlés Világnapon hazánkban egyedülálló módon emlékeznek meg az infokommunikáció ünnepéről. Átadták a Dr. Magyari Endre életmű díjakat, az OTDK és TDK különdíjakat.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Párizsban húsz ország képviselői írták alá 1865. május 17-én a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt. Ennek emlékére 1968 óta tartják meg a Távközlési Világnapot. Az alapítók között hazánk is ott volt. Mint utódok ezen esemény előtt tiszteleg az egyetem évről évre a rendezvénnyel.

A Távközlés világnapján idén a legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás volt a középpontban a győri Széchenyi-egyetemen.
A Távközlés világnapján idén a legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás volt a középpontban a győri Széchenyi-egyetemen.
Fotó: Csapó Balázs


Idén a legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás volt a középpontban, de egy délutáni szekcióban helyet adtak a kvantumkommunikáció korszakváltó lehetőségeinek bemutatására is. Egy harmadik szekcióban pedig a győri egyetem hallgatói ismertetik a SZESAT Szakkollégium legújabb fejlesztési és kísérleti eredményeit.

Az egyetem auláját szolgáltatók, berendezés- és műszerbeszállítók kiállítási standjai töltötték meg, bemutatva a szakmai közönségnek a technikai fejlődés új irányait, egyben ízelítőt adva hallgatóknak és a rendezvény résztvevőinek a távközlési terület perspektivikus lehetőségeiről. 

Az idei ünnepi konferenciát prof. dr. Horváth Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja nyitotta meg. Ezt követően Mario Maniewicz, az ITU-RB Space Services Department igazgatójának üzenetét Karina Cessy, az ITU-RB senior rádiótávközlési mérnöke tolmácsolta. 

Díjak a távközlés területén dolgozók kiemelkedő munkájáért

Dr. Lapsánszky András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökhelyettese ünnepi köszöntőjét követően átadták a Dr. Magyari Endre életmű díjakat, mely hazánkban a legmagasabb szakmai elismerés a távközlés területén.  Az NMHH elnöke által 2014-ben alapított díj a hírközlési piac fejlődéséért folytatott, több évtizeden át végzett kiemelkedő munkáért és egy életmű elismeréséért évente legfeljebb két fő részére adományozható. Ezúttal is két szakembert ismertek el vele: Petres István, a Pécsi Hírközlési Hatóság irodavezetője, valamint dr. Gschwindt András, villamosmérnök vehette át, aki többek között az első magyar műhold atyja.

Az életműdíjakat követően az OTDK és TDK különdíjakat adta át prof. dr. Horváth Zoltán és dr. Lapsánszky András. Cazco Arguello: Katherine Alexandra és Tóth Máté Péter, Szűcs Ágoston Koppány, Eredits Dániel Norbert, valamint Kosák Melinda kiemelkedő munkáját ismerték el az elmúlt két félévben.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában